Människan idag och bibeln

Ja, vad är en bibel egentligen? Hos dom flesta finns den. -någonstans. Om den inte står i bokhyllan hemma hos någon flitig bibelläsare eller en pedantisk person med bacillskräck så luktar det förmodligen damm om den. När man öppnar den knakar det lite i pärmarna och bladen sitter fortfarande så tätt ihop att man drar sig för att börja läsa.

Utan vägledning är det faktiskt svårt att läsa Bibeln. Man kommer liksom aldrig till någon riktig poäng. Vi lever i en annan tidsålder än när bibeln kom till.

Utifrån berättelser av och om personer och händelser vill den avslöja något om den osynliga världen. Om hur det finns ett samband mellan det synliga, jordiska och Guds handlande bakom ”draperiet”. Bibelns genomgående berättelse handlar om en kamp mellan ondskan i alla dess former och Guds närvaro i kärlek och omsorg.

Som människor kan vi välja vilken sida vi vill stå på, och det avgör till slut vilken makt som kommer att hålla kontrollen, för vi får det vi vill ha.

De senaste tjugo åren har  klimatet mellan människor hårdnat. Ondskan brer ut sig mer och mer. Vi vill ha lättköpt lycka i form av pengar (vem har då lust att ta vara på de som har det sämre), droger, fin bil, platt-tv. Mer av allt och nyare av allt. Det är detta Jesus kallar mammon.

Bibeln berättar om att denna utveckling kommer att dyka upp mot slutet av jordens existens som vi känner den. I Matteus 24:12 berättar Jesus om den tiden: ”Och eftersom laglösheten tilltar, kommer kärleken att svalna hos de flesta.

Känner vi igen oss?

Om någon skulle fråga oss vem vi vill ska få makt över oss, Gud eller satan. Om vi då alls fattar frågan säger nog de flesta av oss till Gud: Jaaa! Räkna med mig.

Så går det en liten tid så blir vi erbjudna ett toppjobb. Men, säger vår chef för att kunna ta det måste du nog tona ner din inställning til Gud. ”Tjaa… tänker jag, jag vet ju inte säkert om Gud finns, så det är ju inte så klart att jag måste prata så högt. Jag kan ju hålla det för mig själv.” Så blir jag till slut själv jasägare till det som leder till vår tids kyla och brist på kurage. Jag blir därmed en sådan person som Bibeln beskriver att människorna ska bli när den berättar om den sista tiden.

Published in: on 6 januari, 2010 at 15:16  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/01/06/manniskan-idag-och-bibeln/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: