Den osynliga sidan (del 1)

Jag skulle lura in er i samma fälla som många troende tycks ha fastnat i om jag skulle förpassa allt som handlar om gott och ont enbart till människor.

Vi har 66 olika böcker i bibeln, och av dessa finns änglar nämnda i 60. Ändå får vi så lite kunskap om dessa himlaväsen. Många har upplevelser av dem och många anar, men kyrkan är tyst!

Kan man uppleva Gud och änglar, som på bibelns tid?

När jag gick på universitetet fanns det en docent som hette Gunnar Hillerdal och han ville få lite mer belagt hur svenska folket förhöll sig till sådana upplevelser. För att förenkla faktainhämtandet satte han in en annons i pressen där docent Hillerdal uppmanade  allmänheten att skriva och berätta ifall de hade drömt om Gud, Jesus eller änglar. Han fick tvåhundrafemtiosex svar. Han ville undersöka om Gud kunde tala i en dröm, om det fortfarande förekom att människor fick uppleva Guds ledning i drömmar, såsom det skedde i Bibelns berättelser. Att så är fallet är brevskrivarna själva övertygade om. Hillerdal presenterar relevanta delar av breven och avslutar sin bok som fick namnet (”I en dröm om natten” och kom ut på Proprius förlag 1982)  med några religionshistoriska och psykologiska reflexioner.

En annan bok, med samma tema och samma arbetsmetod resulterade i en bok av Hillerdal & Berndt Gustavsson på Verbum 1978. Den hette ”De såg och hörde Jesus”.

Ett sentida vittne om Jesu synlighet är Göran Greider som jag hörde berätta om sin upplevelse i radio för något år sedan.

”Han hade änglavakt”

Hur ofta använder vi inte det uttrycket, men vad menar vi? ”Bara ett talesätt”? Jag tror det. Men det kanske är så konkret?

I vilket fall…

…förutsätter bibeln att det är så, och  det betyder i praktiken att en del av Guds skapelse finns i den osynliga världen. När Jesus skulle arresteras inför korsfästelsen drog en av lärljungarna sitt svärd…(Matt 26:51-54)

En av dem som var med Jesus förde handen till sitt svärd, drog det och högg till översteprästens tjänare och högg så av honom örat. Då sade Jesus till honom: ”Stick ditt svärd i skidan! Ty alla som drar svärd skall dödas med svärd. Eller menar du att jag inte kan be min Fader att han nu sänder till min tjänst mer än tolv legioner änglar? Men hur skulle då Skrifterna uppfyllas, som säger att detta måste ske?”

I vilket fall tror jag inte att Jesus avsåg detta som ett filosofiskt uttalande. Det var liksom inte läge för det!

Till slut: Det finns mycket mer att berätta här, den som är nyfiken får återkomma!

Published in: on 8 januari, 2010 at 17:07  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/01/08/den-osynliga-sidan-del-1/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: