Det är inte en fråga om att förstå -utan om att ta in.

Jag har skrivit om att vi förändras som människor av att ta in. Många ser bibeln som en sagobok eftersom de inte förstår innehållet i förhållande till praktiken.

Gör man det missar man poängen med tron. I Hebreerbrevet 11:1 läser vi om tron:”Tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om det man inte ser.

Tron är ingen erfarenhetsinlärning som handlar om vad vi varit med om och sett förr.  Den ”tron” är bedräglig. Jag skulle till och med vilja påstå att det är falsk kunskap. Tänk på följande exempel som handlar om erfarenhetsinlärning:

16-åringen som bor vid en järnväg, det kommer kanske tre tåg i veckan. Han/hon har passerat där ett otaligt antal gånger. tittat sig omkring –inget tåg– ”full gas”. Erfrenheten säger att det kommer inget tåg. Så till slut kör vår vän utan att se sig för. (en tro utifrån erfarenhetsinlärning) -En dag kommer det ett tåg… PANG!

Många människor förhåller sig till Gud utifrån erfarenhetsinlärning. Han syns inte, han svarar inte på bön (på det sätt vi föreställt oss), han kan ju inte vara ”god” och allsmäktig, om det händer så mycket ont. Allt detta är erfarenhetsinlärning.

Men vad vi då glömmer är att Han har överlåtit sin makt över skapelsen till människorna, och i syndafallet överlämnade vi i vår tur den makten till satan. JfrMatt 4:8 ff.

Matt 4:8 Därefter tog djävulen honom upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet. Och han sade: ”Allt detta vill jag ge dig, om du faller ner och tillber mig.  Gå bort, Satan! Ty det står skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du tjäna.

 Jesus sade inte att det var fel att ”det hade blivit givet åt djävulen”, men det var fel att han skulle tillbes. Djävulen hade fått makten för att behålla den.

Vi måste inte utifrån vår erfarenhet förstå allt som står i bibeln. Då går det som för mopedisten jag skrev om ovan.

Men om vi helt enkelt tar in det som står skrivet ger vi tillbaka makten åt Gud och han får makten igen.

Vi kan alltså genom vårt förhållningssätt till Gud påverka vår synliga tillvaro.

Published in: on 22 januari, 2010 at 16:19  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/01/22/det-ar-inte-en-fraga-om-att-forsta-utan-om-att-ta-in/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: