Vem var/är Jesus, då?

Bibeln beskriver Jesus definitivt som den som…

1. var! I Joh 1: 1-3 står står det en bakgrundsbeskrivning.

I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud.Han var i begynnelsen hos Gud. Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till.

För den som tycker att det är lite luddigt, Inom klammer ligger mina kommentarer:
Joh 17:5 Fader, förhärliga nu mig med den härlighet som jag hade hos dig innan världen var till.[Jesus var med redan i skapelsen]
1 Kor 8:6 så har vi bara en Gud, Fadern, från vilken allting är och till vilken vi själva är, och en Herre, Jesus Kristus, genom vilken allting är och genom vilken vi själva är.
Kol 1:16 Ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga [Jämför med underrublirken jag har valt till denna blogg!], tronfurstar [Änglar] och herradömen, makter och väldigheter.[Änglar med olika uppgifter, och i olika ordningar. Allt ifrån tronänglarna som är tre till antalet och vidare till våra skyddsänglar. Även de fallna änglarna räknas hit] Allt är skapat genom honom och till honom. [Jesus var som en del av Gudomen delaktig i skapelsen före allt annat]
Hebr 1:2 har han nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt till att ärva allting, och genom honom har han också skapat världen.

2. den som skulle komma:

Jes 7:14 Därför skall Herren själv ge er ett tecken: Se, jungfrun skall bli havande och föda en son och hon skall ge honom namnet Immanuel. [Namnet Immanuel betyder ”Gud med oss”]

3. den som vandrade på jorden. Här hänvisar jag till hela NT, samt till en del icke-kristna källor.

Plinius d.y, romersk ståthållare i Mindre Asien. Han frågar kejsar Trajanus, hur han skall förfara med ”en församling som dyrkar en Kristus som Gud” och inte ville offra åt kejsaren. Tacitus en romersk historieskrivare skriver i sina ”Annales” omkring år 115  om Roms brand under kejsaren Nero (64) som beskyllde judarna som beskyllde ”kristianer.” ”Kristus, varifrån namnet ”kristianer” härstammar, har under Tiberius’ regeringstid blivit avrättad genom landshövdingen Pontius Pilatus. Men den för ögonblicket kuvade vidskepelsen kom fram igen inte bara i Judeen, där den hade uppstått, utan även i Rom, dit alla råa och skamliga ting sammanströmmer och där de finner bifall”. Suetonius, en hög ämbetsman på 120-talet under kejsaren Trajanus berättar om oroligheter bland judarna i Rom ”på anstiftande av Chrestus”. Flavius Josefus, den judiske historieskrivaren i romersk tjänst (37-97), skriver i sitt verk ”Det judiska kriget” ”Jesus, en vis människa, om man får kalla honom så … gjorde uppseendeväckande verk … dömd till döden på korset … visade sig efter tre dagar … de kristnas sekt finns ännu idag.” Han talar också om Jakobs [Jesu bror] avrättning, ”en broder till Jesus som kallas Kristus”.

Från 200-talet förekom fler anspelningar på Kristus och de kristna. Tonen blev fränare i och med att de kristna fick större betydelse. Celsus, en grekisk filosof omkring 180 anför i sina ”Sanningsord” en rad argument mot kristendomen. Han förutsätter Jesus som en historisk person.

 

4. den som en dag kommer att återkomma i makt och härlighet.

Apg 1:9
Då han hade sagt detta, såg de hur han lyftes upp, och ett moln tog honom ur deras åsyn.

Apg 1:10
Medan de såg mot himlen dit han for upp, se, då stod två män i vita kläder hos dem.

Apg 1:11
Och de sade: ”Ni män från Galileen, varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen, han skall komma igen på samma sätt som ni har sett honom fara upp till himlen.”

Då är det inte längre den lidande tjänaren som kommer, utan den som ska döma världen. Tecknen på denna återkomst har redan börjat, och verkar accelerera.

Många brukar säga att detta har sagts i alla tider. Oavsett hur man vet detta, men för oss som människor spelar det ju ingen större roll om vi möter vår Herre när han själv kommer eller om vi ramlar ihop pga. en hjärnblödning när vi hänger upp ytterkläderna hemma.

Därför, säger bibeln. Var redo!

Published in: on 3 februari, 2010 at 14:11  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/02/03/vem-var-ar-jesus-da/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jesus är min farsa och vän. Det räcker för mig. Alla ord som kommer från människor ger jag inget för…W.

    • Jag skulle nog uttrycka det så att Jesus är din bror och hans far är din far. Men det där med dina ord får du kanske ompröva. Mänskliga ord kan både leda rätt och i värsta fall leda vilse. Mänskliga ord kan såra och de kan läka. Underskatta inte ordens betydelse.

  2. Du är kunnig Jeffo. alltid intessant att läsa

    • Tack, Hulda 98 år! Dina korta kommentarer värmer alltid.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: