Koskinen och tidens slut!

Allas vår Carola har uttalat sig om Haititragedin i Aftonbladet. Hon hävdade att just denna tuffa jordbävning som sådan var ett tecken på tidens slut.

Biskop Lennart Koskinen går emot detta och säger att Carola har fel. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6544552.ab

Det är svårt att klämma fram snabba, valida svar på komplexa frågor, även om man är biskop och frågorna handlar om teologi. Kanske det just då är extra svårt.

Koskinen går av ”teologiska” skäl mot en utsaga av Carola helt generellt och det är klart att då kan ju en tidning tolka det hur dom vill.

Men, påståendet om att en enda stor, svår jordbävning ska vara tecknet på jordens undergång är knappast korrekt, men tillsammans med vad vi idag generellt kan se, så lutar det nog åt att den kan vara en av de tecken som omtalas i bibeln. Det är en stor samling av olika tecken som omtalas i bibeln. Utsagan om Israels uppdykande på plan i Mark 13:28 är en nyckelvers inför den återkommande Kristus.

Mark 13:21 Om någon då säger till er: Se, här är Messias, eller: Se, där är han, så tro det inte. Mark 13:22 Falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra tecken och under för att om möjligt leda de utvalda vilse. Mark 13:23 Men var på er vakt! Jag har sagt er allt i förväg. Mark 13:24 Men i de dagarna, efter denna nöd, skall solen förmörkas, och månen skall inte ge sitt sken. Mark 13:25 Stjärnorna skall falla från himlen, och himlens makter skall skakas. Mark 13:26 Då skall man få se Människosonen komma bland molnen med stor makt och härlighet. Mark 13:27 Och då skall han sända ut änglarna och samla sina utvalda från de fyra väderstrecken, från jordens ända till himlens yttersta gräns. Mark 13:28 Lär av en jämförelse med fikonträdet. Redan när kvisten blivit mjuk och bladen spricker ut, vet ni att sommaren är nära. Mark 13:29 När ni ser allt detta hända, skall ni på samma sätt veta att han är nära och står vid dörren.

I övrigt gäller allt annat som bibeln talar om, tilltagande ondska, tecken som tyder på klimatproblem, kosmiska händelser etc. Allt i ett accelererande tempo. Då kan vi tala om detta som tidstecken. I grunden är det detta vi ser.

Trots att jag här skriver ner det summariskt tror jag att jag har visat på hur komplext hela skeendet är. Men att ”tåget är på väg in på stationen”, tror jag inte att det är någon tvekan om.

Nedan har jag tagit med en kurva på tilltagande jordbävningar ur ett amerikanskt forskningsprogram. Jämför hur ökningen i frekvens ser ut på slutet. Jämför det sedan med andra ”larmrapporter”

Att tiden troligen går mot sitt slut är det knappast någon tvekan om- Det behöver man inte vara teolog för att inse.

Detta säger Koskinen:

Att tro att det skulle vara en början på jordens undergång är en övertolkning. Det finns tillräckligt mycket att oroa sig för.Jag ställer då motfrågan, som de andra tecknen då?

Detta säger jag sedan speciellt till er som är kristna: Om jag tror att det finns en evig förtappelse och att tiden börjar rinna ut, ska jag då hålla tyst för att inte oroa människor?

VI HAR VARIT TYSTA FÖR LÄNGE!

EARTHQUAKES – WHAT ARE THE LONG TERM TRENDS?

graph.jpgAbove  is a graph showing how the number of all magnitude earthquakes has grown over recent years. Grafen är hämtad ur ”earthcace usgs gov.”

Published in: on 4 februari, 2010 at 16:19  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/02/04/koskinen-och-tidens-slut/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

 1. Att tolka bibeln är det lättaste eller svåraste man kan göra. Många (eller alla) gör sin egen tolkning och finner stöd. Vill man, och har tid, så skall man nog finna att man har tolkningsföreträde i alla lägen. Synoden använde, om jag har fattat rätt, en enda rad.

  • Om man väljer den lättaste vägen och schabloniserar tillräckligt är det nog rätt lätt. Men om man verkligen försöker finna ut hur verkligheten ser ut i förhållande till det man läser, måste man finna ett sätt att komma tillrätta med det du skriver. Vi får skilja mellan uttolkning ur bibeln och det du beskriver, INtolkning. Hur synoden tolkade bibeln har jag faktiskt ingen aning om.

 2. är det lennart koskinen som åsyftas i inläggets rubrik?

  • Ja!

 3. Intressant läsning!Allt visar ju på att vi lever i den sista tiden!Önskar dig en skön helg!Kram!

  • En skön helg till dig och en tack för kramen

 4. Jag har lagt länken i bloggen i stället. I övrigt ser det ok utCarola har inte sagt att Haitikatastrofen ensam står för att tiden, som vi känner den, kan ta slut . Det är en del av hela världsläget både bland människor och natur.

  • Nu vet jag inte vad Carola kan ha sagt och inte sagt, men din kommentar tvingade mig att läsa igenom artikeln igen. Onekligen ser det ut där som om hon hävdar att detta är ett tecken på tidens slut. Inte ett av andra, som du skriver och jag nog uppfattar som tydligare och mer korrekt. Både utifrån bibeln och utifrån det vi ser runt omkring oss.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: