När teologer förvandlas till andliga ledare

Jag vill avrunda gårdagens blogg lite. Visserligen kommer jag nog åter i frågan, men det finns mer att säga när det gäller artikeln.

Carola säger att det här är ett tecken på jordens undergång. Stämmer det?

– Nej, det gör det inte. Det finns inte någon teologisk grund för att undergången är nära.

Detta säger alltså en teolog och som dessutom har doktorerat på uppenbarelseboken. Vad jag förvånas över är att han tar så lite notis om det bibeln vill förmedla. Jag citerar ur Markus evangelium igen:

Mark 13:28 Lär av en jämförelse med fikonträdet. Redan när kvisten blivit mjuk och bladen spricker ut, vet ni att sommaren är nära. Mark 13:29 När ni ser allt detta hända, skall ni på samma sätt veta att han är nära och står vid dörren.

För de som hörde detta var bilden KLAR. Fikonträdet hade länge, av och till, varit en symbol för landet Israel. Jesus hade strax tidigare berättat om templets förstörelse och hur folket skulle spridas över världen (jfr med vad som hände år 70 när romarna krossade, som de ansåg, upprorsmakarna i Judéen.) Fikonträdet var alltså inte en liknelse han drog, utan det var en metafor för landet israel.

Man må tycka vad man vill om Israel idag och vad som händer i mellanöstern. Faktum kvarstår: 1948 blev Israel som land åter ratifierat av den största delen av världssamfundet. Det var detta Jesus åsyftade och därför kan man bli brydd över att en teolog hävdar att det inte finns någon teologisk grund för att slutet är nära.

Så säger Koskinen ”– Jag förstår att hon har en frikyrklig bakgrund och är van vid att tolka bokstavligt.Om Gud inte menar vad han säger, varför säger han inte vad han menar? Att det kan vara svårtolkat är en annan sak.

Avslutningsvis återigen Koskinen: ”– Men jordbävningar har vi sett under väldigt lång tid. Det finns ingen anledning att skrämma upp människor.”. . . ”Att tro att det skulle vara en början på jordens undergård är en övertolkning. Det finns tillräckligt mycket att oroa sig för.

Då avslutar jag med en vers ur Lukas evangelium.

Luk 21:25 Tecken skall visa sig i solen, i månen och i stjärnorna, och på jorden skall folken gripas av ångest och stå rådlösa vid havets och bränningarnas dån.

Tänk om det är så upplagt, att det Koskinen talar om, [”det finns tillräckligt mycket att oroa sig för”] ..just är den oro som sammantaget är bibelns budskap: ”Förbered er, det är snart dags.” 

Allt har sin tid, står det i predikaren (GT). Ibland är det tid för att trösta, ibland är det tid för att varna. Om varningen ”går hem” så kanske oron var bättre än det falska lugnet!

 


Published in: on 5 februari, 2010 at 20:02  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/02/05/de-falska-profeterna-sager-allt-ar-val-men-allt-ar-inte-val/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Människor skall säga, nästan tjata om att ”allt står väl till, allt står väl till” innan Jesus kommer tillbakaDet skall ske ett stort avfall i den tiden. Vilka skall avfalla. Ja det kan ju inte vara ofrälsta. Det är inom kyrkorna som hotet kommer komma. Man kommer inte att förneka Gud, man kommer förvrida Gud och vad han har varnat för och vad han har lovat. Koskinen är populär, varför? därför att han är en av dom som säger ”hav ingen oro, allt står väl till…Tyvärr är inte Koskinen den enda inom den kristna kyrkan som låter lika sövande för lyssaren. Lyssna inte!

  2. Om det bara var en person, tror jag inte att det skulle vara någon större fara. Men om hela kristenheten omges av ett sövande sus är det svårt att skilja signal och brus åt.Problemet är om vi inte inser behovet av att vakna och dessutom inte vill vakna för det skulle bli så besvärligt, och så är vi rädda för problem.Så lyssna på mig. Väck varandra!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: