Kommentar till bloggen "Till alla att fundera över"

Om nu Gud är allsmäktig och kan agera efter eget gottfinnande, varför uppmanar han då folk att be för en viss sak? Är inte detta en anomali?

Om man läser bibeln noggrannt verkar det som om de troendes böner öppnar för hans handlande och makt på jorden. Det första jag kommer att tänka på är en profetia i Jeremia:

Jer 25:11 Hela detta land skall ödeläggas och förstöras, och dessa länder skall tjäna Babels kung i sjuttio år.

Jer 25:12 Men när sjuttio år har gått, skall jag straffa kungen i Babel och folket där för deras missgärning, säger HERREN, och även kaldeernas land skall jag göra till en ödemark för all framtid.

Jer 25:13 Jag skall låta alla de ord som jag har talat mot det landet gå i uppfyllelse, allt som är skrivet i denna bok och som Jeremia har profeterat mot alla hednafolk.

LÄGG MÄRKE TILL: Detta var en tidsbestämd profetia från Gud! Fortsättningen kommer i Daniel, 70 år senare:

Dan 9:2 Jag, Daniel kom i skrifterna lägga märke till det antal år som enligt Herrens ord till profeten Jeremia skulle fullbordas angående Jerusalems ödeläggelse, nämligen sjuttio år.

Dan 9:3 Jag vände då mitt ansikte till Herren Gud med ivrig bön och åkallan och fastade i säck och aska.

Dan 9:4 Jag bad till HERREN, min Gud, och bekände: ”O Herre, du store Gud som inger fruktan, du som bevarar förbund och nåd mot dem som älskar dig och håller dina bud.

Dan 9:5 Vi har syndat och gjort orätt, varit ogudaktiga och upproriska. Vi har vänt oss bort från dina bud och föreskrifter.

Dan 9:6 Vi har inte lyssnat till dina tjänare profeterna, som talade i ditt namn till våra kungar, furstar och fäder och till allt folket i landet.

Dan 9:7 Du, Herre, är rättfärdig, men vi har dragit skam över oss. Så är det i dag med Juda män och Jerusalems invånare och hela Israel, både de som bor nära och de som bor långt borta i alla andra länder, dit du har fördrivit dem därför att de var trolösa mot dig.

Dan 9:8 Ja, Herre, vi med våra kungar, furstar och fäder måste gömma våra ansikten i skam därför att vi har syndat mot dig.

Dan 9:9 Men hos Herren, vår Gud, finns barmhärtighet och förlåtelse. Vi var upproriska mot honom

Dan 9:10 och lydde inte HERRENS, vår Guds, röst. Vi vandrade inte efter de lagar som han förelade oss genom sina tjänare profeterna.

Dan 9:11 Hela Israel överträdde din lag och vek av utan att höra din röst. Därför utgöts också över oss den förbannelse och den ed som står skriven i Guds tjänare Mose lag. Vi hade ju syndat mot honom.

Dan 9:12 Han höll sina ord som han hade talat mot oss och mot våra domare som dömde oss. Han lät en så stor olycka komma över oss att något liknande det som nu skett i Jerusalem inte har hänt någon annanstans under himlen.

Dan 9:13 I enlighet med det som står skrivet i Mose lag kom all denna olycka över oss. Men ändå sökte vi inte blidka HERREN, vår Gud, genom att vända om från våra missgärningar och ge akt på din sanning.

Dan 9:14 Därför vakade HERREN över olyckan och lät den drabba oss, ty HERREN, vår Gud, är rättfärdig i alla de gärningar han gör. Men vi hörde inte hans röst.

Dan 9:15 Och nu, Herre, vår Gud, du som förde ditt folk ut ur Egyptens land med stark hand och så gjorde dig ett namn som är detsamma än i dag: Vi har syndat, vi har varit ogudaktiga.

Dan 9:16 Men Herre, för all din rättfärdighets skull, vänd din vrede och förbittring från din stad Jerusalem, ditt heliga berg. På grund av våra synder och våra fäders missgärningar har Jerusalem och ditt folk blivit till smälek för alla som bor omkring oss.

Dan 9:17 Hör nu, du vår Gud, din tjänares bön och åkallan och låt ditt ansikte lysa över din ödelagda helgedom för Herrens skull.

Dan 9:18 Böj, min Gud, ditt öra till oss och hör. Öppna dina ögon och se vilken förödelse som har drabbat oss, och se till staden som är uppkallad efter ditt namn. Ty det är inte på grund av vår rättfärdighet utan på grund av din stora barmhärtighet som vi kommer inför dig med våra böner.

DANIEL fick i uppgift att bedja för uppfyllelsen i den tidigare profetian ur Jeremia. Men skulle Gud inte ha kunnas fixa det själv? Men det verkar som om Gud har bundit sig vid människans önskmål om hans ingripande.

Ett liknande bibelord med samma innebörd hittar vi alltså här, men det gäller det vi läste i den text jag lade ut om att be för väckelse inför Jesu återkomst:

2 Tess 2:3 Låt ingen bedra er på något sätt. Ty först måste avfallet komma[nu!] och laglöshetens människa, fördärvets son, öppet träda fram,[antikrist]

2 Tess 2:4 motståndaren som förhäver sig över allt som kallas gud eller heligt, så att han sätter sig i Guds tempel och säger sig vara Gud.

2 Tess 2:5 Kommer ni inte ihåg att jag sade er detta, när jag ännu var hos er?

2 Tess 2:6 Ni vet vad det är som nu håller honom tillbaka, så att han kan träda fram först när hans tid kommer.

2 Tess 2:7 Redan är ju laglöshetens hemlighet verksam. Han som nu håller tillbaka måste endast först röjas ur vägen. [de flesta exegeter är helt överens om att det är den bedjande församlingen]

2 Tess 2:8 Sedan skall den laglöse öppet träda fram. Men honom kommer Herren Jesus att döda med sin muns anda och förgöra, när han visar sig vid sin ankomst.

Här har jag givit ett par exempel, men det verkar som om det är helt genomgående i hela bibeln!

Jag återkommer mer i frågan!

 

 

 

Published in: on 16 februari, 2010 at 21:42  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/02/16/kommentar-till-bloggen-till-alla-att-fundera-over/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: