Näringen i bibeln

Jag har varit inne på böner och vikten av böner. Jag har också på slutet visat lite på hur Guds handlande är knutet till Hans eget ord. Vidare har jag försökt att ge bibelställen från olika delar av bibeln som på skilda sätt och med olika vinklingar visat på likartat innehåll.

I sista bloggen har jag också visat på ett bra sätt att förhålla sig till det man läser, väl medveten om att Gud inte bara har medverkat i biblens tillkomstprocess, utan även när vi läser den är aktiv i tilltalet. (I bruket, [in usum] som Luther säger).

Det finns två grundläggande sätt att förhålla sig till det man läser. Det ena är att man vill få ut något man själv vill ha och behöver och söker efter detta, eller man vill få fram beviset för att Bibeln i grunden är humbug. Kanske man tillhör en religiös riktning (jehovas vittnen är ett bra exempel, men det tycks mer eller mindre finnas överallt) där man försöker läsa in redan etablerad ”kunskap” i texten. Detta kallar vi för intolkning (eisegetik) och den ger föga för att förstå vad bibeln vill ge.

Det andra är när vi ödmjukt försöker förstå bibelns eget tilltal. Det är uttolkning (exegetik). Då får bibelordet vara vägledande för resultatet och vi uppmärksammar det jag nämnde i stycke två här.

Men hur ska vi då angripa den där ”tegelstenen” för att få ut nåt? Jag har pratat med folk som har läst bibeln en, två ja tre gånger, men verkar inte direkt imponerade. Snarare lite trötta. Det har jag inte svårt för att förstå.

Man ska läsa bibeln, och så kommer man till ett sådant här ställe:

1 Mos 4:17 Kain kände sin hustru och hon blev havande och födde Hanok. Och Kain byggde en stad och kallade den Hanok efter sin son.

1 Mos 4:18 Åt Hanok föddes Irad, och Irad blev far till Mehujael. Mehujael blev far till Metusael, och Metusael blev far till Lemek.

1 Mos 4:20 Ada födde Jabal. Han blev stamfader till dem som bor i tält och är boskapsskötare.

1 Mos 4:22 Silla födde också en son, Tubal-Kain. Han var smed och gjorde alla slags redskap av koppar och järn. Tubal-Kains syster hette Naama.

Oj, så trött man blir. Denna typ av ställen är inte helt ovanliga. Söker jag inte efter något speciellt, hoppar jag helt kallt över det.

Jag kommer mer till bibelns upplägg lite senare, men för den som vill börja någonstans utan att veta var, brukar jag rekommendera Johannesevangeliet. Dit återvänder jag ofta själv när jag behöver en stilla stund. Det finns alltid något nytt att upptäcka.

 

 

 

 

Published in: on 19 februari, 2010 at 11:08  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/02/19/naringen-i-bibeln/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: