Så vem bestämmer då?

Ett vanligt argument man drabbas av när folk vill slakta ens tro på en och allsmäktig Gud lyder ungefär så här; Om nu Gud är god och samtidigt allsmäktig, hur kan han då låta det onda ske? En möjlig förklaring ligger i följande skeenden:

Gud sade: ”Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss[oss=att fadern och sonen deltog i skapelseverket gemensamt. I enlighet med Joh 1;1]. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren och över hela jorden och över alla kräldjur som rör sig på jorden.” 
Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem.
Gud välsignade dem och sade till dem: ”Var fruktsamma och föröka er och uppfyll jorden! Lägg den under er och råd över fiskarna i havet, över fåglarna under himlen och över alla djur som rör sig på jorden!” 
Och Gud sade: ”Se, jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frukt som har frö. Detta skall ni ha till föda. 
1 Mos 1:30
Men åt alla djur på jorden, åt alla fåglar under himlen och åt allt som krälar på jorden, åt allt som har liv ger jag alla gröna örter till föda.” Och det skedde så.] I detta första avsnitt skapade Fadern, skaparen förutsättningarna till liv på jorden.
Sedan gjorde Gud vad han hade beslutat:
Och HERREN Gud formade människan av stoft från jorden (som vi läser i jordfästningsritualen 1 Mos 3:19 I ditt anletes svett skall du äta ditt bröd till dess du vänder åter till jorden, ty av den har du tagits. Jord är du, och jord skall du åter bli. Gud formade oss av jord, mineraler, järn, kalk,vatten, etc.)  och blåste in livsande i hennes näsa. Så blev människan en levande varelse.
HERREN Gud planterade en lustgård i Eden, österut, och satte där människan som han hade format.]
Så säger Gud:
HERREN Gud tog mannen och satte honom i Edens lustgård för att han skulle odla och bevara den. 
Och HERREN Gud gav mannen denna befallning: ”Du kan fritt äta av alla träd i lustgården, utom kunskapens träd på gott och ont.]

I detta ögonblick fick människan jorden som Gud hade skapat. Strax efter i samma kapitel finns berättelsen om hur ormen (satan) lurade till sig makten över jorden som människan då gav honom. Ett tecken på detta kan vi läsa i

Och han sade: ”Allt detta vill jag ge dig, om du faller ner och tillber mig.”]
Makten över jorden gick uppenbarligen i ordningen Gud->människan->ormen->tills dess att jesus skall korsfästas, då säger Jesus: ”Nu går en dom över denna världen, nu ska denna världens härskare kastas ut”->nu gav Jesus makten till människan igen.

MEN, och det är ett viktigt MEN! Från den stund Jesus uppstod från det döda kunde inte Satan längre fritt förfoga över turerna på jorden. Under den tid människan lämnat från sig makten var Gud bunden vid sitt eget ord, att människan skulle förvalta skapelsen men bunden som hon var till Satans diktat blev ondskan allt värre.
Det är den effekten vi ser idag!
Bättre då, tycker många att slippa den Guden. Men nu vet vi ju inte så mycket om Gud, men vi kan ju alltid själva ”avskaffa” honom. Sagt och gjort. Framförallt den sekulära människan gör allt för att ”avskaffa” Gud.

Men vad vi avskaffar är föreställningen om Gud, inte Gud själv. Han verkar fortfarande i det fördolda med kraftfulla och synbara effekter.]

 

Published in: on 28 februari, 2010 at 19:52  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/02/28/sa-vem-bestammer-da/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: