Satan är ingen tankeläsare

Förra inlägget var en lite enklare genomgång av Guds härliga skapelse, hur han hade tänkt en ljuvlig tillvaro för de väsen inklusive människan som han hade skapat och hur människan det första hon gör överlämnar skapelsen åt oregerliga onda krafter och att eftersom Gud alltid står vid sitt löfte kunde han ju liksom inte säga; Nä, nä, nä, mittåt, nu får det räcka. Jag tar om alltihop en gång till. Det människan hade fått hade hon fått.Löftet var givet och det håller han!

Men vad göra? Situationen var rätt risig om man uttrycker sig så. Bibeln beskriver hur människan blev förpassad ut ur örtagården, det blev fiendskap mellan bröder, mellan Gud och människan. Syndafloden som skulle rensa ut de onda ufrån de levandes land så att smittan inte skulle kunna fortgå? Inte hjälpte det! Kognitiv beteendeterapi hjälpte inte så bra mot ondskan. Lite bud skulle väl kunna hålla schack på folk?  Näää inte det heller. Ondskan satt så djupt rotad i människors hjärtan att även om de säkert ville väl, så hade Satan full kontroll.

Så  kom löftet om messias. (Jes 53)

Som en späd planta sköt han upp inför honom, som ett rotskott ur torr jord. Han hade varken skönhet eller majestät. När vi såg honom var hans utseende inte tilldragande. 
Han var föraktad och övergiven av människor, en smärtornas man och förtrogen med lidande, lik en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi räknade honom för intet. 
Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad.
Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade.
Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade HERREN på honom. 
Han blev misshandlad, men han ödmjukade sig och öppnade inte sin mun. Lik ett lamm som förs bort till att slaktas, lik ett får som är tyst inför dem som klipper det, så öppnade han inte sin mun. 
Genom våld och dom blev han borttagen. Vem i hans släkte besinnar att när han rycktes bort från de levandes land, blev han plågad på grund av sitt folks överträdelse?]
Men det var Guds son, Gud själv!
När han lämnade lärljungarna sa han: ”Mig är given all makt i himmelen och på jorden, likadan makt ger jag nu åt erNu hade det gått i en cirkel. Den makt som hade uppväckte Jesus från det döda gavs nu åt dem som trodde på honom, men för att kunna tillgodogöra sig den makten handlar det om att ta del av Jesu ord och be hnom om den kraften som han var bärare av.
Så varför är nu ondskan så tydlig i våra dagar?
Vi måste välja väg, och satan lägger gärna krokben om han kommer åt. Här kommer ett intressant bibelord!
Och kasta alla era bekymmer på honom, ty han har omsorg om er.
Var nyktra och vaksamma. ”Er motståndare djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka.”
Den ”herde” vi väljer att lägga våra bekymmer på, agerar.
Här vill jag påminna om att satan är en ängel, en av Gud skapt varelse. Han kan inte läsa våra tankar och behov. Han är inte tankeläsare. Det framgår alldeles tydligt här. I så fall skulle han aldrig behöva söka vilka han skulle kunna uppsluka. Det han söker efter är våra svagheter. Där sätter han in stöten. Både på oss som individer, på församlingen och mänskligheten i stort.
Han har helt kart sina svagheter, så berätta det inte för honom. Men berätta dem för Gud som är vår räddare i nöden.
Så låt oss utnyttja våra previlegier, makten i Jesu namn!
Published in: on 28 februari, 2010 at 21:05  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/02/28/satan-ar-ingen-tankelasare/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Som vanligt en tankeväckande blogg som påminner oss om viktiga andliga dimensioner!Jag skulle dock gärna se en förklaring på Jesaja förutsägelse om Jesus, och cirkeln som sluts och hur. Sedan lite mer handgripligt vad Jesu makt som förts vidare kan innebära, samt – framför allt – hur satan verkar i världen, HUR han använder våra svagheter, och hur vi kan undvika hans ”uppslukande”.Tack för behandling av viktiga ämnen!

    • Tack för din kommentar, Maggie. Likaså uppskattar jag att du ställer dina frågor och funderingar. Tyvärr känner jag min helt otillräcklig när jag inser vilka tankeluckor jag lämnat efter mig och hur otydligt det har blivit, det som jag tyckte kändes klart och redigt. Frågan du ställer är väldigt viktig och har en stor bredd om man ska försöka att svara på allvar. Därför kommer mitt nästa inlägg bloggen att avhandla dessa frågor, så det får bli svaret till dig och till alla andra som funderar utan att fråga.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: