Varför vi kallar det återlösning?

När han lämnade lärljungarna sa han: ”Mig är given all makt i himmelen och på jorden, likadan makt ger jag nu åt erNu hade det gått i en cirkel. Den makt som hade uppväckte Jesus från det döda gavs nu åt dem som trodde på honom, men för att kunna tillgodogöra sig den makten handlar det om att ta del av Jesu ord och be hnom om den kraften som han var bärare av.

”Jag skulle dock gärna se en förklaring på Jesaja förutsägelse om Jesus, cirkeln som sluts, och mer handgripligt vad Jesu makt som förts vidare kan innebära, samt – framför allt – hur Satan verkar i världen, HUR han använder våra svagheter, och hur vi kan undvika hans ”uppslukande”. ”

Här kommer ett svar på den andra av dina frågor, Maggie.

” cirkeln som sluts,”

Uttrycket finns i  ”Satan är ingen tankeläsare” Och hänvisar tillbaks till ett stycke i inlägget ”SÅ VEM BESTÄMMER DÅ”? Jag är lessen att det blev rörigt, men jag får försöka att tydliggöra saken nu.

Det hela handlar om hur jorden hanteras och vem som kan ta de egentliga besluten. Så ”cirkeln” handlar om ”vem som bestämmer”.

I 1 Mos 1:a och 2:a kapitlet är det helt klart att det är Gud som för befälet. Ingen annan. Likaså framkommer det helt klart att skapelsen och vad den ledde till var GOD. Den var en del av Gud själv.

När Jesus ber i” Joh 17:5  Förhärliga nu mig hos dig, fader, med den härlighet jag hade hos dig innan världen var till,” framkommer det med all önskvärdig  tydlighet att Jesus fanns till före skapelsen och var med i hela detta skeende. (Jfr. Joh 1:1)

Redan i 1 Mos 3:1-13 kom syndafallet att berättas, liksom dess konsekvenser. Ormen som det här står talas om är helt uppenbart liktydig med satan.

Eftersom en annan (ofta bortglömd händelse ) att änglarna blev till (föddes) före människan och därför är de skapade, inga gudar. Om vi läser i Hes 28:13-15 syns detta tydligt. Detta framkommer på många ställen i GT.

Hes 28:11

HERRENS ord kom till mig. Han sade:

Hes 28:12

”Du människobarn, stäm upp en klagosång över kungen i Tyrus [min kommentar: I bibeln betecknas beslutsfattare och områden som kungar, men man avser änglar som nedan], och säg till honom: Så säger Herren: Du var en mönsterbild av fullkomlighet, full av visdom och fullkomlig i skönhet. [Detta är ingen människa i vanlig mening, utan en ängel]

Hes 28:13

I Eden, Guds lustgård, var du, höljd i alla slags ädelstenar: karneol, topas och kalcedon, krysolit, onyx och jaspis, safir, karbunkel och smaragd. Med guld var dina tamburiner och flöjter utsmyckade, framställda den dag du skapades. [Se ovan]

Hes 28:14

Du var en smord, beskyddande kerub [”keruber” var tronänglar som stod närmast Gud i makt och härlighet], och jag hade satt dig på Guds heliga berg. Där gick du omkring bland gnistrande stenar

Hes 28:15

Du var fullkomlig på alla dina vägar från den dag då du skapades, till dess att orättfärdighet blev funnen hos dig.” […orättfärdighet, detta var satans förfall, och efter detta också den som kallas ormen]

I den stund människan avstod från Guds önskan att inte ge sig på trädet mitt i örtagården och hellre följde satan (ormen), hade de tagit avstånd från Gud blev människan allt framöver en efterföljare till helvetets makter, och ondskan ett faktum.

Nu var det satan som fick makten över skapelsen som människan hade fått av Gud.

Detta fortgick tills dess att Jesus bröt sönder satans makt över människosläktet när han tog på sig människans fall som hände i Eden och tog det straffet på sig.

Innan Jesus uppstod var människan maktlös inför satans påhitt. Men nu var han utkastad och Jesus gav den makten åter till de människor som ville ha den och tillbad honom. Människan fick alltså makten åter över sitt liv. (…och död)

I morgon ska jag slutföra resonemanget kring När han lämnade lärljungarna och sa: ”Mig är given all makt i himmelen och på jorden, likadan makt ger jag nu åt erNu hade det gått i en cirkel, från Gud till människan till satan, till Jesus och till den tillbedjande församlingen.

För att det inte ska bli för långt måste jag ta det i bitar. Frågor? Det är bara att komma. Kan jag, så svarar jag!

Published in: on 2 mars, 2010 at 17:10  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/03/02/varfor-vi-kallar-det-aterlosning/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: