Berättelsen om den onda sidan

I lite bred sammanfattning tog jag i de förra inläggen upp Jesaja hans profetia, om Jesus i kapitel 53 och hur detta sammankopplats alltifrån skapelsen. Händelseprofetior(alltså inte uttalade) händelser i öknen, [(ormen på pålen i öknen, som stod för Jesus som den onda ”naturliga” människan utan kontakt med Fadern på korset när han korsfästes.)] Därför säger vi att han bar hela världens synder in i döden. Men inte för sina egna synders skull, utan för den ondska mänskligheten hamnade i vid syndafallet. Via Jesu död och uppståndelse renades alltså hela mänskligheten i ett enda slag.

  1. Jag har också varit inne på vad det kan innebära att Jesu makt har förts vidare. Detta löfte gällde   lärljungarna och deras efterföljare. I de exempel jag givit tidigare kan vi se att nu är den cirkel jag talat om är nästan sluten. Det gäller den levande församlingen där vi kapitulerat och han får vara Herre. Där Jesus finns som Herre gäller varje enskilt uttalande i NT som ett fungerande löfte. Jesus lever och vi med honom! Här är ondskans makt bruten och Gud regerar.

Men ville vi ha det någon som var vår Herre? HAR vi kapitulerat? Allt talar för att så inte är fallet i sin helhet. Därför är inte ondskans cirkel fullständigt sluten än annat än i den levande församlingen! Ett par exempel på vad jag menar. Jag har valt ut ett par bibelställen:

Luk 6:46 Varför kallar ni mig Herre, Herre, [Herre betyder ju faktiskt härskare eller överordnad] när ni inte gör vad jag säger? (Men om inte Jesus är härskare, vem blir det då?) Kanske djävulen oavsett hur eller vem vi tänker på! Det KAN också vara så att det är vi själva som är herre: ”herre i våra liv”. Här behövs vishet för att förstå!

Matt 7:21 Inte skall var och en som säger Herre, Herre till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja. ( Här blir det fullständigt klart att det vi gör och hur vi agerar pekar på vem vi hår som herre.)

Så det räcker inte vem vi åberopar, det har att göra med hur vi efterfölljer den vi åberopar. Hur er det ut i din församling och i ditt liv?

Till detta hör ju hur Satan verkar i våra liv! En jättesvår fråga. . .

En kort repetetion:

Gud skapade änglarna före människan. Änglarna framsår i bibeln som tjänare och genomförare av mycket av Guds vilja.. De har oerhörd makt, men samtidigt var makten olika kraftfull beroende på var de stod i förhållande till gud. En del av änglarna är namngivna i bibeln och framförallt de sk. ärkeänglara (de som stod närmast Gud), Till dessa räknades ärkeänglarna, keruber, från vilka Satan kom. Hans uppror kom tidigt och han bestämde sig för att sätta sig på det sk. gudaberget. (ett tillåll för de högst rankade änglarna), Och inte bara där, utan högst upp. Han jämförde sig med Gud.  Han var ond, men inte ond i den bemärkelse vi lägger in i det. Ondskan bestod i det att han satte sig upp mot Gud.

Några bibelord:

Så här beskrivs satans läge:

Jes 14:12 Hur har du inte fallit från himlen, du strålande stjärna, du gryningens son! Hur har du inte blivit fälld till jorden, du som slog ner folken till marken!

Jes 14:13 Du sade i ditt hjärta: Jag skall stiga upp till himlen, ovanför Guds stjärnor skall jag upprätta min tron. Jag skall sätta mig på mötesberget längst upp i norr.

Jes 14:14 Jag skall stiga upp över molnens höjder, jag skall göra mig lik den Högste. [”lik den högste = han jämförde sig men Gud själv.]

Vidare:

Jes 14:12

Ack, fallit har du från himlen,

lysande stjärna, gryningens son,

du har krossats mot jorden,

du som betvingade folken.

 

 

Joh 12:31

Nu faller domen över denna världen, nu skall denna världens härskare fördrivas. [Fråntagen makten när Jesus dog och uppstod]

Upp 12:9

Och han, den stora draken, ormen från urtiden, han som kallas Djävul och Satan, han som förför hela världen, han störtades ner på jorden och hans änglar störtades ner med honom. [Satan hade ett gäng änglar med sig i fallet, det är dessa vi kallar demoner]

 

Jag återkommer om dina sista funderingar: hur satan verkar i världen, HUR han använder våra svagheter, och hur vi kan undvika hans ”uppslukande”.

Published in: on 4 mars, 2010 at 19:19  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/03/04/berattelsen-om-den-onda-sidan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: