Frågan om djävulen, inga småpotatisar direkt! (1)

Här kommer svaret på den sista frågan Maggie hade i sin kommentar till mitt inlägg ”satan är ingen tankeläsare”.

Frågan löd: -hur satan verkar i världen, Hur han använder våra svagheter, och hur vi kan undvika hans ”uppslukande”.
Detta är en mycket större fråga än jag hade föreställt mig när jag först läste den.

Märkligt egentligen att detta inte tydliggörs bättre i kyrkor och bönhus, eller att vi som läser bibeln tycks ha fattat mer än vi har gjort. Jag har ägnat nästan 3 dagar åt att bibelns innehåll i ärendet och inser att jag fortfarande har oerhört mycket att lära. Det är alltså inte särskilt konstigt att det hela bibeln igenom handlar om dessa komplexa förhållanden ända tills världens slut.

Min generella syn på saken från början var att satan var en tronängel (Kerub) som fick storhetsvansinne och ville ”ta över” hela ruljansen på jorden och var på väg att lyckas genom att människan inte följde Guds vilja och travade efter ormen och började agera som ormen. Som det står i 

Job 38:4-7: Här framgår det att änglarna, kallades Guds söner, fanns med och beskådade världens skapelse. De skall alltså ha varit bland det första som Gud skapade.

En sak som hänger samman med detta står i Hes 28:13-15:  Eftersom en annan (ofta bortglömd händelse )är att änglarna blev till (skapades) före människan och därför är de skapade, inga gudar. Men vi får lätt för oss att de är en sorts gudar. Vi tror alltså att det är två gudar som slåss om makten och just nu håller satan på att ta ledningen.

Men så är det alltså inte. Satan är en skapad varelse som du och jag. Vi som människor fick som sagt herraväldet över jorden från Gud, ormen lurade till sig det herraväldet. Sedan dess började människan alltmer följa efter hans sätt att tänka, känna och vara. All avgudadyrkan är en dyrkan av satan och förstärker hans makt hos oss som människor.

Kom då ihåg att avgudarna inte bara är Baalsdyrkan, dyrkan av naturväsen, figurer vi själva gjort och givit en slags makt och alla möjliga religionsstiftare, utan det handlar i lika hög utsträckning om t.ex mammon (pengar och jordiska ägodelar, allt som kan ge oss en föreställning av trygghet utanför Gud)!

Så till frågan om satans sätt att verka. Egentligen är detta tre frågor i en. Jag tar en i taget.

 A) Hur han verkar i världen?  Han tycks verka på många olika sätt. Vi kan se på flera olika exempel i bibeln.

* I Jobs bok kallas han åklagaren (även på andra ställen i bibeln). Han anklagar oss på olika sätt för att vi inte kan duga inför Gud. [Job 1:6 En dag hände det att Guds söner kom och trädde fram inför HERREN, och Åklagaren kom också med bland dem. (Min kommentar: ”Guds söner” = hela änglahären Där fanns också då ”anklagaren. Läs fortsättningen i det stycket)]

* I samma bok visar det sig att Job har tre kompisar + hans fru som ska ”trösta honom”. När de ska trösta använder de samma argument som anklagaren. I sin välvilja har de alltså köpt satans argumentation för att sänka Job.

Job 2:9 Då sade hans hustru till honom: ”Står du ännu fast i din fromhet? Förbanna Gud och dö.”

Job 2:11 När tre av Jobs vänner fick höra om alla de olyckor som hade drabbat honom, kom de var och en från sin ort: Elifas från Teman, Bildad från Sua och Sofar från Naama. De enades om att de skulle gå till honom för att visa sitt deltagande och trösta honom. (För den som står ut med lite trög text, läs gärna deras argumentatonen) Just denna typ av argumentation är det många av oss som åker på och känner oss helt utan tröst och hopp i tillvaron.

* Även sjukdomar som bölder, familjens död, förlust av allt sitt välstånd berättas som orsakat av satans sätt att försöka få Job på fall.

* Men lägg märke till att det är Gud som vet hur mycket Job klarar och det är han som sätter gränserna!

* I VÄRLDEN, JA!

Det finns en annan intressant sak i Daniels bok. Jag citerar två avsnitt, men de hör ihop:

”Dan 10:12 Han sade till mig: ”Frukta inte, Daniel, ty redan från första dagen när du vände ditt hjärta till att förstå och ödmjuka dig inför din Gud, har dina ord varit hörda, och jag har nu kommit för dina ords skull.

Dan 10:13 Fursten över Persiens rike stod emot mig under tjugoen dagar. Då kom Mikael, en av de förnämsta furstarna, till min hjälp, och jag blev kvar där hos Persiens kungar.

Dan 10:14 Men nu har jag kommit för att undervisa dig om vad som skall hända ditt folk i kommande dagar, för synen syftar på framtiden.” Min kommentar: Det framkommer att Daniel har bett i tre veckor (21 dagar) innan denna ängel dyker upp. Som jag tidigare skrivit: Begreppet furstar står ofta för änglaväsen. Med tanke på att Gabriel, den som kom var utsänd från Gud, anspelar fursten över Persiens rike till en av de fallna änglarna. Så Satan kämpar inte bara i vår synliga tillvaro, utan även i den himmelska världen. Detta gör situationen oerhört komplex. Nästa avsnitt:

Dan 10:20 Då sade han: ”Kan du förstå varför jag har kommit till dig? Men jag måste strax vända tillbaka för att strida mot fursten över Persien, och när jag drar bort från honom kommer fursten över Javan.

Dan 10:21 Dock vill jag meddela dig vad som är skrivet i sanningens bok. Ingen enda hjälper mig mot dessa, ingen utom Mikael, er furste. (min kommentar: Det verkar direkt handla om en strid i den himmelska sfären mellan gott och ont. Så hur satan verkar i världen gäller inte bara vårt jordklot, det verkar vara en kosmisk plats.”

För att ni ska få vila lite stannar jag här och fortsätter i nästa inlägg.

Jag kommer att fortsätta under samma del av frågan: ”Hur han verkar i världen”?

Published in: on 7 mars, 2010 at 16:18  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/03/07/fragan-om-djavulen-inga-smapotatisar-direkt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: