Så vad är då tro

Det jag här har försökt att beskriva är så vitt jag förstår faktiskt den världsbild som bibeln utgår ifrån och en beskrivning av en värld som är mycket större än till och med vårt universum.

Men tänk efter. Tänk om det är så? Hur långt har då inte stora delar av kristenheten fallit ifrån sin bas. Att bibeln beskriver det på det här sättet, så är det bara. Frågan som blir kvar är om vi med vår tro kan omfatta detta gigantiska faktum?

Så vad är då tro?

Jag har varit inne lite på det tidigare. Men låt oss tänka en liten bit till.

Ofta uttalar vi oss om tron och kristna i allmänhet och oss själva i synnerhet. ”Vi har inte nog tro”. Låt oss börja med att se på vad tro är.

Minns ni hur jag nämnde ”ormen på pinnen”? De sjuka behövde bara titta! -FRISKA!!!! Jag är övertygad om att det fanns sturska typer som bara tyckte att detta var vansinne. Att de gick under vet vi.

En annan händelse om beskriver samma sak och som det är lite humor i hittar vi i 2 Kung 5:1-14. Jag citerar fem av dessa versar:

2 Kung 5:10
”Då sände Elisa ut ett bud till honom och lät säga: ”Gå i väg och tvätta dig sju gånger i Jordan, så skall ditt kött bli friskt igen och du bli ren.

2 Kung 5:11
Men Naaman blev vred och for sin väg och sade: ”Jag trodde att han skulle gå ut till mig och träda fram och åkalla HERRENS, sin Guds, namn och föra sin hand fram och åter över stället och så ta bort spetälskan.

2 Kung 5:12
Är inte Damaskus floder, Abana och Parpar, bättre än alla vatten i Israel? Då kunde jag ju lika gärna tvätta mig i dem för att bli ren.” Så vände han om och for sin väg i vrede.

2 Kung 5:13
Men hans tjänare gick fram och talade till honom och sade: ”Min fader, om profeten hade begärt något svårt av dig, skulle du då inte ha gjort det? Hur mycket mer nu då han endast har sagt till dig: Tvätta dig, så blir du ren!”

2 Kung 5:14
Då for han ner och doppade sig i Jordan sju gånger, så som gudsmannen hade sagt. Och hans kött blev friskt igen som en ung pojkes kött, och han blev ren.

Som att titta på ormen! -Inget svårt, men lite svårtrott!

Ett annat exempel:

1 Mos 22:1-18

För er som har tid och lust, läs detta. Det är ett mycket intressant ställe. Gud ville att Abraham skulle offra sin son på ett altare. Den utlovade, den älskade, den som Abraham trodde skulle bli löftets uppfyllelse. Abraham tog Isak, gick upp för berget med ved att tända på och eld  (som man inte kunde göra så lätt på den tiden…) Elektroniska tändare var ännu inte patenterade då! -Men var är offret, frågar Isak? Abraham svarar: ”Gud kommer att utse åt sig lammet till brännoffret, min son.” Här var inte tron kunnande eller känsla, det var total tillit till Guds omsorg.

Men om vi tänker… anta att Abraham hade sagt till Gud: ” nog vet du var du har mig, och du vet att jag litar på dig… Vad hade hänt då? I NT kallas Abraham för trons fullkomnare, hade han gjort det om han inte följt Guds instruktion, lätt eller svår?

Ett mera närliggande exempel. Tro är många saker.

En del är riktigt flygrädda, andra inte alls. Jag vet hur det är att vara flygrädd. Under en period var jag extremt flygrädd. Trots att jag hade flugit över 20 gånger på en kort tid, var varje flygning ”ny”. Det var nya piloter, olika sorters plan, en del nya, en del gamla. Jodå, förra gången fixade det sig, men nya turer, nya friska risker. Den ena gången är aldrig den andra lik, tänkte jag och lyssnade på alla ljud, kikade på om flygvärdinnorna såg skärrade ut. ”Vad var det där, hasplade jag ur mig när vi just hade lyft, min stolsgranne som tydligen inte kände samma fasa vände bara på ”dagens Industri”, han höll på att läsa och sa; ”det var bara hjulen som fälldes in”! Jag hade tillräcklgt med tro för att bestämma resa, boka resa, sätta mig i planet, men när jag väl var där tog tron slut. Men jag kom fram som alla de andra. Tron att sätta mig på planet var tillräcklig.

Jag vet att det finns människor som aldrig sätter sig på ett plan, vad de inskränker sina liv!

Jesus erbjuds med samma villkor. ”Titta på Golgata kors och du är renad”. ”Lyssna (läs) hans löften utifrån hans uppståndelse och du får del av hans uppståndelsekraft.”

Är det svårt? Eller lätt?

 

 

 

 

Published in: on 9 mars, 2010 at 18:20  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/03/09/sa-vad-ar-da-tro/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: