Vad är en människa?

I1 Tess 5:23 Står det: ”Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst

Detta avsnitt skriver jag som ett förtydligande till inlägget för den 24:e mars. Där skrev jag om hur vi förståndsmässigt uppfattar den skrivna texten. Det innebär att vi ”läser som det står”, men också att vi omvandlar ”som det står” till en påverkan av våra känslor, vårt förstånd och vår vilja.

Och är det inte så att just dessa nästan alltid är inblandade i våra problem och bekymmer? Så det vi läser påverkar ett större djup i vår person?

Men, och det är viktigt: Detta är inte allt som finns inom oss, skulle det vara som våra katter eller andra djur runt omkring oss. De har förstånd i allra högsta grad. T.ex känner de väl igen när familjens bil kommer hem! Känslor? Javisst! En katt kan bli djupt förnärmad. Viljan då? Självklart! Alla som har haft med katter och djur vet att så är fallet. Envisa som bara den!

Läs följande som är hämtat ur 1917 års översättning:


Själisk (1 Kor. 2:14. 1 Kor. 15:44 f. Jak. 3:15. Jud. 1:19) uttrycker i ordagrant trogen översättning av textens grekiska ord ett begrepp, som står mitt emellan köttslig (eller materiell) och andlig. Ordet är insatt i stället för den äldre översättningens naturlig, som undanskymmer det grekiska uttryckets sammanhang med den uppfattning av människans väsen, som föreligger i 1 Tess. 5:23. Själisk sägs alltså om en människa som visserligen har själ, men inte är ”andlig” i den meningen, att hon har (Guds) ande.

Vad säger detta? Jo, att även en katt kan vara själisk i kristen mening (liksom en människa). (Dvs. ha själ, efttersom den tillhör kroppen (vår neurologiska stru ktur som vi kallar hjärna), [en psykIsk natur])  Så till vida ÄR vi ”bara ett djur”! 

Men om vi tänker på vår ande och vår själ som samma sak, (vilket vi ofta gör) dvs. om vi bara om vi bara tror oss ha kropp och själ -eller vad vi föredrar att kalla de olika delarna – då blir mycket förvirrande. När vi tar emot Jesus tar vi också emot den helige ande, därför står det att vi är en ny skapelse. tydligen tillhör denna nya skapelse den andliga delen inom oss. Som ligger utanför kroppen, hjärnan etc.  MEN, som påverkar dessa enheter. Signalerna från anden går (liksom alla andra signaler) in genom hjärnans outtalade  delar via vårt mentala system ut till vår hjärna för att tolkas och upplevas där.

Sedan kan vi säga: ”Jag har haft en andlig upplevelse”! Eller, ”att jag upplevde när jag läste bibeln”!

DETTA är vad jag kallade rhema, GUDS TILLTAL!

Published in: on 26 mars, 2010 at 15:25  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/03/26/vad-ar-en-manniska/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: