Dödens verklighet för lärljungarna

För oss sena tiders människor betyder egentligen lördagen bara en mellandag, en vanlig lördag mellan långfredagens död och söndagens uppståndelse.

Men för Jesu närmaste var det inte så. Han var död! Död på riktigt, så som barnen brukade fråga när de såg en död sparv, ”är han död på riktigt”? Men det som pågick under den dagen skulle komma att jämna vägen för att begripa uppståndelsen när den väl skedde.

LÄS FÖLJANDE:

”Sannolikheten att han både skulle förutsäga sin egen uppståndelse — det är inte speciellt vanligt att människor påstår att de skall uppstå — och sedan av en ren slump dessutom råkar bli skendöd, kan inte vara speciellt stor. Den måste vara försumbar. Förekomsten av den tunga stenen plus en romersk vaktstyrka utanför graven gör knappast detta scenario mer trovärdigt. Tar man sedan med i beräkningen att han var hårt inlindad i lager på lager av bindor, indränkta med ca 30 kg kryddor (Joh 19:39) — bl a myrra, vilket enligt Norstedts Uppslagsbok är ”ett i luften stelnande balsam med klibbig konsistens som innehåller gummi, harts och flyktiga oljor” — blir det hela direkt otroligt. Inte ens en professionell utbrytarkung skulle förmodligen kunnat ta sig ur denna veritabla tvångströja. Dessutom hade Jesus gisslats (piskats) före korsfästelsen och var redan på grund av detta antagligen döende. I en romersk piska fanns nämligen inflätade bitar av ben och metall och offrets hud slets därför upp så att muskler, ben och inälvor blottades. Det finns ingen som helst möjlighet att han i detta tillstånd skulle lyckats frigöra sig från bindlarna, ta sig ut ur graven osedd och därefter någon dag senare visa sig för lärjungarna som den uppståndne segraren. I så fall hade detta varit ett minst lika stort under som uppståndelseundret. Dessutom hade han varit en lögnare, vilket är helt oförenligt med karaktären hos den Jesus som beskrivs i evangelierna.” [den exakta texten är hämtad ur Glue.com] Men stämmer tämligen väl med exegeternas iinsikter.

Bibeltexten om detta !

Joh 19:38

Josef från Arimatea, som var en Jesu lärjunge i hemlighet, av rädsla för judarna, bad därefter Pilatus att få ta ner Jesu kropp. Pilatus tillät det, och Josef gick därför och tog hans kropp.

 

Joh 19:39

Även Nikodemus kom dit, han som första gången hade kommit till Jesus om natten. Han hade med sig en blandning av myrra* och aloe,* omkring hundra pund.

 

Joh 19:40
De tog Jesu kropp och lindade den med linnebindlar tillsammans med de välluktande salvorna, enligt begravningsseden bland judarna.

 

Joh 19:41

Intill den plats där Jesus hade blivit korsfäst låg en trädgård, och i trädgården fanns en ny grav, där ännu ingen hade blivit lagd.

 

Joh 19:42
I den lade de Jesus, eftersom det var judarnas tillredelsedag och graven låg nära.

 

När man läser detta blir det ju självklart att de trodde att Jesus var knalldöd, och inte skulle komma tillbaks dagen efter!

http://www.youtube.com/watch?v=Pv2hGQUs–Y

 

 

 

 

Published in: on 3 april, 2010 at 19:16  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/04/03/dodens-verklighet-for-larljungarna/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. varför hade judarnamed jesus begravning att göra.dom förnekade ju jesus ochsände han till korset.

    • Frågan är i sig relevant, men om man ser till texterna runt omkring var de de som hade börjat tro på Jesus som ville genomföra begravningen. Med ”judarna” avsågs de religiöst sett judiska ledarna. Ungefär som vi ser på sionismen idag. MEN, och detta är ett viktigt MEN! Som det står i texten var det ”beredelsedag” och det gjorde att ha lik hängande i närheten där påsken skulle firas ansågs blasfemiskt. Därför ville de ha ner de döda från korsen innan solnedgången, men vad som sedan skulle hända med dem struntade de i.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: