Varför ha ångest när man vet att man ska återuppstå?

Några tankar kring det som varit och det jag skrivit.

Jag såg i ett program kring just Jesu död på discovery där man lät ett par läkare som varit med vid dödsdomar ge sin syn på uppgiften i bibeln att Jesus, i Getsemande hade sådan ångest att hans svett var liksom blod… Dessa bekräftade att det inte var ovanligt att dödsdömda som gick mot domens verkställan faktiskt svettades blod.

Men Jesus då? Man kan tycka att vad är det för sak om han visste att han skulle återkomma några dagar senare som segerfurste?

Det är lätt för oss att glömma att Jesus i sitt väsen var syndfri. Han hade aldrig haft dåligt samvete för nåt. Inte heller hade han haft någon existensiell ångest för att Gud inte längre var närvarande. Men nu stod han inför något han aldrig upplevt förut. Genom domen och korsfästelsen bar han all den synd mänskligheten alltifrån begynnelsen, tills dess och allt framöver. Kontakten med Fadern var bruten:”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig!”

Men det räckte inte med det: Syndafallets konsekvenser: Sjukdom, ångest, död och en omätbar ångest på grund av detta, blev hans del oavsett om han själv var skyldig eller inte. Det var något fullständigt nytt för Jesus.

Uppståndelsen var triumfen som fadern stod för, men under tiden var Jesus i dödsriket och predikade för de som fanns där. 1.Petr 3:18-19. ”v.18 Kristus själv dog ju för era synder, en gång för alla. Rättfärdig dog han för er orättfärdiga för att leda er till Gud. Hans kropp dödades, men han gjordes levande i anden, v.19 och så kunde han stiga ner och predika för andarna i deras fängelse.

Så det fanns nog ett och annat för Jesus att våndas över inför sin kommande död!

Published in: on 5 april, 2010 at 19:48  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/04/05/varfor-ha-angest-nar-man-vet-att-man-ska-ateruppsta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: