Känner du dig värdelös?

Att gå på fest bland idel främlingar har sina sidor. Första ronden: Man får ett glas i näven, går runt och minglar som det heter.

”Det har varit vackert väder idag”    -Ja, bättre än dom spådde. ”märkligt att det går att ta så fel efter så mycket utbildning. -Ja, ja, det är kanske inte så lätt…

Så fördjupas samtalet: ”varifrån kommer du? Känner du den och den eller har du träffat… ”Jaså kommer du därifrån, men då måste du ju veta vem Kalle Jonsson är?” Som tur är hann jag aldrig säga att det var min pappa. För strax därpå kommer det: ”det måste vara en underlig figur”.  Genast står jag där i hörnet, hur ska jag agera?

Hela denna ritual går ut på att definiera varandra och positionera sig i flocken. Svarar jag fel nu, tappar jag alla mäjligheter till egen positionering eftersom människor utgår ifrån ett gammalt talesätt:”Säg mig vem du umgås med, så ska jag säga dig vem du är”. Detta värderar oss som människor i ett socialt sammanhang.

Då blir ju frågan osökt vilket mitt värde kan vara?

Vid middagsbordet sedan… Jag har hamnat utmed en bordsdam som inte är så lättpratad direkt (och det är inte jag heller bland främlingar). Vad ska man säga? ”Jag brände baconet i morse, när jag skulle göra frukosten?” Eller, ”Min morbror fick hjärtinfarkt igår?” Det tycker ju jag är viktigt, men knappast populärt. Sånt pratar man inte om. Eller fråga bordsdamen om hon tror på Gud? Sådant pratar man inte heller om även om det kanske är den viktigaste frågan på kalaset.

Men så kommer den oundvikliga frågan:

”Vem är du då?” Hela degblandaren snurrar i skallen; vad svarar jag nu då? Gusten Johansson? Vad säger det? ”Jag bor längst nere vid ån, kan duga till att börja med.” Men det säger ju inget om MIG! Tre minuter senare: Ja, men var gör du? Vad jobbar du med? -Jag är utan jobb för tillfället!

Det hörde lustigkurren tvärs över bordet, han med alla de roliga vitsarna. ”För tillfället???” hojtar han! ”Du måste ju för fasen vara över 55+, där finns det inga för tillfället arbetslösa.” Så fortsätter han, ”Inse sanningen, du är ju ingenting!” 

I det läget krymper man ju. Men faktum är ju att jag sitter här. Så jag kan ju inte vara ingenting? Men i ”gänget” är jag ju lite ”off”. Så vad är jag då?

När man brukar se Engelska filmer kring fina tillställningar brukar det stå en man med en pinne som han bankar med i marken och tillkännager vilka som kommer in. DUNK, DUNK Queen Margaretha av Denmark, King Carl the XVI of Sweden osv. Man tycks vara det man gör?

Antag, bara antag att Jesus hade blivit inbjuden på en sådan fest. Inte för att han var världens frälsare, direkt, men för sina kända trix. DUNK, DUNK Jesus, the son of God! Han fick sätta sig längst ner, nåt skämt sipprade fram om Jesus…

I en modern sekulariserad stat skulle han hamna längst ner i status bland arbetslösa och ”samhällssnyltare”. [Han bevisar, tänkte Reinfeldt, som var på kalaset, att det är för lätt att leva utan att jobba] Men han var ju delaktig i skapelsen av allting och Guds son! (Joh 1:1) ÄRLIGT: Var det ingenting?

Så om du känner dig värdelös och som ingenting så är du i gott sällskap. Är du kristen är du också en son av Gud! Det räknas inte i samhället, men i universum räknas du bland de största! I 1 Kor 6:3 står det ”Vet ni inte att vi skall döma änglar? Då bör vi väl klara av vardagliga tvister.”

Vår roll i världen är ofantligt mycket mer än vad vi gör, det handlar om vad vi är!

Någonstans bland alla skuggorna står Jesus… (du behöver detta)

http://www.youtube.com/watch?gl=SE&hl=sv&v=lC5QMJd4oGs&fmt=18

Published in: on 7 april, 2010 at 20:18  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/04/07/kanner-du-dig-vardelos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: