Kartan eller verkligheten?

Hur omvälvande annorlunda den himmelska, andliga världen är mot vårt jordeliv ser man när man tänker på ett uttryck som ibland dyker upp.

Om terrängen inte stämmer med kartan, är det då terrängen eller kartan det är fel på? ”Vi använder det som ett retoriskt uttryck. Självklart, fullständigt självklart är det kartan det är fel på. Eller hur? Javisst, jag ser ju att kullen som kartan visar inte finns där. Spräng kullen eller gör en ny karta!

Så läser vi bibeln också som en karta. Det vi kan och vet har vi fått genom erfarenhet av tillvaron. (Erfarenhet utifrån hur tillvaron har visat upp sig genom livet) Det kallas erfarenhetsinlärning. Men när vi läser bibeln får vi en helt ny karta av vår tillvaro. Här gäller budskapet att om erfarenheten inte stämmer med ”kartan”, så gäller kartan (bibeln) i alla fall. Men alla möjliga präster och pastorer försöker få bort det ”omöjliga” när det gäller att förstå bibeln. Ja, inte bara dom förståss. utan många av oss andra också. Vi tolkar helt enkelt bibeln utifrån vad vi tycker är rimligt. Då blir det grymt svårt det där med underberättelserna, Jesus på vattnet, matundret när Jesus delade ut lite fisk och bröd till en hel flock människor! Uppväcka döda?

I Joh 14:11-14 står det:

11.Tro mig när jag säger att jag är i Fadern och Fadern i mig. Eller tro åtminstone för gärningarnas skull. 12.Sannerligen, jag säger er: den som tror på mig, han skall utföra gärningar som jag, och ännu större. Ty jag går till Fadern, 13.och vad ni än ber om i mitt namn skall jag göra, så att Fadern blir förhärligad genom Sonen. 14.Om ni ber om något i mitt namn skall jag göra det.

Jo, hej å hå! Här verkar ju inte kartan stämma nåt vidare…? 

Men i Apostlagärningarna står det:

Apg 19:12 så att man till och med tog dukar och plagg som varit i beröring med hans [gäller Petrus] hud och lade på de sjuka, och sjukdomarna lämnade dem och de onda andarna for ut.
Att detta är möjligt, det vet jag, för det har jag sett. Men långt ifrån alltid. Varför?
I Markus läser vi:
Mark 6:3 Är det inte snickaren, Marias son och bror till Jakob och Joses och Judas och Simon? Bor inte hans systrar här hos oss?” Och de tog anstöt av honom

Mark 6:4 Men Jesus sade till dem: ”En profet föraktas alltid i sin hemstad, bland sina släktingar och i sin egen familj.” 

Mark 6:5 Och han kunde inte göra någon kraftgärning där. Bara några få sjuka botade han genom att lägga händerna på dem. 

Mark 6:6 Och han förundrade sig över deras otro. Sedan gick Jesus omkring i byarna där i trakten och undervisade.

Detta gäller oss också! Den ”verklighet” vi lever i avgör hur vi ser på bibeln. Som en sann karta eller inte.

Läs bibeln med tillit så kommer tron som för dig in i en ny tillvaro!

Published in: on 8 april, 2010 at 18:20  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/04/08/kartan-eller-verkligheten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tusen tack för ditt besök hos mig. Jag är djupt rörd över dina ord.Kram

    • Det är klart, ingen blir väl störd om folk blir rörda. Man min fru och jag är helt överens!Detta utgår vi ifrån!Jak 2:16 vad hjälper det då om någon av er säger: ”Gå i frid, håll er varma och ät er mätta”, men inte ger dem vad kroppen behöver?Återkom på vår ”snacksida”! Stotlhet hindrar mycket välsignelse!!Kram själv!

  2. Jag når dig inte via snacksidan. Kanske du har ändrat dina inställningar så man kan inte skriva meddelanden till dig.kram

    • Jag vet inte, men skriv här. Jag lovar att inte vidarebeforda det! Då kan vi fixa det!Vågar jag krama tebax???Jhnny


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: