Löfterna kunna ej svika…

”Herren Gud är sol och sköld.

Herren ger nåd och ära,
dem som lever ostraffligt
vägrar han ingenting gott.”

Ps 84:12


Jag kikade på dagens bibelord i Bibel 2000 och fann denna text som faktiskt ger oss ett exempel på skillnaden mellan hur vi upplever livet här och nu och hur vi ser på den osynliga världen som Jesus uppenbarade. Läs följande:

1 Kor 13:12 Nu ser vi en gåtfull spegelbild, men då skall vi se ansikte mot ansikte. Nu förstår jag endast till en del, men då skall jag känna fullkomligt, liksom jag själv har blivit fullkomligt känd.

Här pratar Paulus om just detta. Han jämför med hur vi ser på tillvaron utifrån hur dåtidens speglar var gjorda. Det var inga klara bilder precis. Ungefär lika tydligt som när vi försöker spegla oss i en spegel som är immig. , säger han, att vår förmåga till förståelse av den verkliga tillvaron, den som både består av den osynliga och den synliga tillvaron är grumlad. Men en dag, säger han, ska vi kunna se allt tydligt och klart. Undra då på att det är så  mycket ordstrider om allt möjligt inom kyrkornas värld.

Men så läser vi vidare ur psaltarcitatet:

dem som lever ostraffligt
vägrar han ingenting gott.

Dels ser vi här en anspelning på alla löften vi kan se från Herren och drar oss till minnes en sång: ”Löfterna kunna ej svika, nej de stå evigt kvar.

Men så har vi den första raden som på ett sätt är dubbelbottnad. ”Dem som lever ostraffligt”, vilka är det? Vi måste komma ihåg att när psaltaren skrevs gällde det att följa lagen för att leva ostraffligt. Det var den gamla överenskommelsen mellan Gud och Moses i det så kallade gamla förbundet.

Gäller det dig och mig? Jesus säger:”Jag har inte kommit för att upphäva lagen eller profeterna, utan för att fullborda.

Som vi sjunger i en påskpsalm:”Han fullgjorde vad vi borde och blev vår rättfärdighet”. På korset var han övergiven av Gud på grund av våra synder, inte sina egna. I DET ÖGONBLICKET blev han vår rättfärdighet! Vi blev ostraffliga pga att Jesus bar det på Golgata. Alltså gäller löftet dig och mig i den stund vi vill ta emot det. VARSÅGOD! Allt detta och himlen därtill! Inte så illa va?

Paulus är inne på samma väg:

Gal 2:16 Men eftersom vi vet att människan inte förklaras rättfärdig genom laggärningar utan genom tro på Jesus Kristus, så har också vi satt vår tro till Kristus Jesus, för att vi skall stå som rättfärdiga genom tro på Kristus och inte genom laggärningar. Ty genom laggärningar blir ingen människa rättfärdig.” Dvs. att det går inte att vara ”god nog”, det är bara kapitulationen till vad Jesus har gjort som gäller!
Löfterna kunna ej svika, nej de stå evigt kvar!
Published in: on 9 april, 2010 at 19:43  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/04/09/lofterna-kunna-ej-svika/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Den psalmen är så FIN.Gå in och hör den här:http://www.youtube.com/watch?v=5em_3401UiMHa en fin helgkram

    • Detsamma till dig, jag lägger ut din fil som en länk för att fler ska komma sig för…Allt gott


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: