Allt hänger ihop!

När jag skriver förutsätter jag att religiös tro är väsensskild från olika andra filosofier och -ismer. [Marxism, ateism, spiritism, fatalism etc]. Bakom och innanför den religiösa tron ligger det en verklighet. Den verkligheten kan inte existera enbart som en typ av fiction utifrån en påhittad föreställning.

Antingen är det en filosofisk eller påhittad verklighetsbild eller också en stabil tillvaro bakom som är lika verklig som den väg vi går på när vi gör en promenad. Bibeln förutsätter att det är på det senare viset och därför har jag också valt den förutsättningen.

Alla bibelns berättelser kopplar ihop den andliga världen med vår så kallade köttsliga. Genom hela GT visar man på att Gud är historiens Gud. Han lever i historien och verkar i historien. Från början och hela vägen till historiens slut. Han var verksam vid uttåget ur Egypten, han var verksam under de fyrtio år hela den vandringen pågick. Han såg till att de kunde bygga templet och Han var verksam när Abraham fick sitt löfte. Men han var också verksam i det fördolda när ”folket” gnällde över hans frånvaro. Han var verksam i det fördolda när löftet om den kommande Messias (Jesus) uttalades av en människa, Jesaja.

Han var verksam genom Jesus när han kom och visade vem han var. Kort sagt: Gud är historiens Gud och verkar överallt i kosmos samtidigt som han erbjuder oss sin samvaro. När vi idag ser hur tecknen på tidens avslut har börjat visa sig är det också i detta vi ser historiens Gud i verksamhet.

Mitt mål med det jag skrivit är att visa på hur den andliga världen och vår ”här och nu”-tillvaro är intimt sammanflätade.

Vi som människor har en tendens att separera dessa två delar av skapelsen. Ofta visar det sig praktiskt i att vi har en andakt eller en gudstjänst och får uppleva ”en stilla stund med Jesus”. Änglarna (”om de nu finns”) är om inte osynliga, så i varje fall bara för några enskilda personer. NT visar dock att det är vanligare än man kan tro att de visar sig och deltar i det som sker på jorden. Det finns moderna studier gjorda på detta (Hillerdal m.fl) som visar att det är betydligt vanligare att folk får se änglar än vi tror. En orsak kan vara att vi är så rädda för att bli idiotförklarade att vi väljer tystnadens strategi.

Det finns många bibelställen som visar på att det som sker i himlen har en motsvarighet på jorden, några har jag redan pekat på, men läs också detta (det handlar om en av de sista händelserna innan Jesus kommer igen):

Upp 8:1 När Lammet bröt det sjunde sigillet, blev det tyst i himlen omkring en halv timme.” Detta sigill har att göra med vad som ska ske på jorden. -tyst i himlen på ungefär en halvtimme (vilken tideräkning? Jag vet inte) Men onekligen är det mäktigt!

Jag återkommer till hur vi tänker oss det andliga. Vi blandar ihop det med känslor, med upplevelser och med hur vi tar till oss av det som finns i Gudstjänstrummet. Men allt hänger ihop!

* När Jesus kom gående på vattnet, så framkommer det att detta också hade en andlig (himmelsk) aspekt) Men det var vanligt H2O! PETRUS VILLE KOMMA, ja, kom, sa Jesus. Så kommer det andliga: När Petrus såg vattnet börja skvalpa runt tassarna, tittade han ner, tappade fokus på Jesus och började sjunka.
* Likaså kopplingen mellan barnamorden i Rama efter Jesu födelse och den andliga kampen i en osynlig värld.
* När jesus piskades före korsfästelsen. Det hände ju i allra högsta grad på jorden med en jordisk piska. DET var ingen ”andlig” piska… Där sammanföll det i allra högsta grad. Lidandet hade andliga dimensioner.
* Vidare: Inte korsfästes Jesus på en silverstake mellan ljus av högsta stearinkvalitét! Det var grymt, rått och jordiskt, men hade ändå vår befrielse från synd och ondska som resultat.
Allt hänger ihop! Det är detta jag försöker skriva!

 

Published in: on 14 april, 2010 at 18:51  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/04/14/allt-hanger-ihop/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: