Är Jesu ord en order?

I gårdagens inlägg visade jag på hur vanlig medmänsklig omsorg kan ändra sinnelag och relationer. Idag tänker jag bara helt kort visa på en ännu mer djupgående väg i samma tema. Förlåtelsens och förbönens.

Jag utgår från samma bibelställe, men jag lägger till en vers:

Matt 5:44 Jag säger er: Älska era ovänner och be för dem som förföljer er.
 
Matt 5:45 Då är ni er himmelske Faders barn. Han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga.
Det Jesus säger i 5:44 är inte en fråga om att ändra sig sådär i största allmänhet, utan rent av att älska ”fienderna” och de som förföljer en. Det behöver inte vara att förfölja i något grövre avseende, det räcker med att komma med understuckna pikar …en fnysning … ett flin …ja, alla känner vi igen det. Det är som att ha stuckit in handen bland brännässlor. Det handlar inte om några grövre taggar, det behöver bara vara små, små, små nålstick. Desto kärare jag håller den människan, desto mer smärtar det.
Då säger Jesus: ”Älska dem och be för dem” Nu sitter såren så djupt att nu räcker det inte att ”bjuda på kaffe”.
Det mest intressanta av allt är att om vi följer Jesu ord förvandlas inte bara vårt eget inre, utan även omgivningens.
Jag minns väldigt tydligt första gången jag var med om detta. Jag hade blivit lurad av en vän på både heder och pengar. Det gnagde inom mig och jag ville helst inte se människan. Vid ett samtal med en kollega över en lunch sade han: ”be och välsigna människan”! Ärligt, det kändes som en käftsmäll! Varför ska jag be för DEN??? Inom mig låg det, tänk om Gud dessutom välsignar människan och här sitter jag med svarte Petter! (för er som minns barnkortspelet från förr?)
Då citerade min samtalspartner just ovan nedskrivna citat. Plötsligt hade jag ett val! Ville jag följa Jesus, eller ville jag det inte?
Det var hur tungt som helst. Att förlåta är ju inte bara en fråga om känslor, utan också en fråga om jag vill ha något rent mellan oss. Så en liten ”instantpray” var nog inte tillräckligt. Jag fortsatte dag efter dag att be Gud att hela vår relation och välsigna den jag hade så mycket känslor mot. Allteftersom förändrades situationen och en dag reddes vår relation upp på hans initiativ.
Det har hänt flera liknande saker sedan och jag har fått fler liknande berättelser också. Det fungerar!

Det Jesus undervisar om här handlar om rättfärdighetens förvandling av våra sinnen. När han säger att vi ska förlåta, är det inte en order! Det är ett erbjudande om hans väg till helande både till kropp, själ och relationer!
Published in: on 19 april, 2010 at 19:06  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/04/19/ar-jesu-ord-en-order/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: