Allt hänger ihop

Ett halft steg tillbaks innan jag fortsätter!

Vad jag verkligen har lagt mig vinn om är att visa på det faktum att hela skapelsen är en helhet, allt hänger samman. Begreppet helhet slår igenom hela bibeln oftast på punkt efter punkt. Allt hör ihop. Det är vi som människor som vill analysera och skapa delar som skiljer den totala helheten åt. I syndafallet gjorde vi det ordentligt! Vi separerade jorden som Guds skapelse och den kosmiska tillvaron åt. Vi sprang iväg från Gud och gömde oss när han kom åter och ville möta oss igen.

Men jag går ännu längre tillbaks i tiden och det handlar om skapelsen:Även om jag kan ha mina tankar på hur det gick till, går jag inte in på det. Jag är så nöjd med att få proklamera att Gud skapade himmel och jord. -Som en helhet.

1 Mos 1:1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord.” [kap]  (Klicka på ”[Kap]”, så kan du läsa hela kapitlet.) Här skapades alltså våra livsbetingelser.
Därefter,

”1 Mos 2:7 Och HERREN Gud formade människan av stoft från jorden och blåste in livsande i hennes näsa. Så blev människan en levande varelse. [kap]”
Här fortsätter berättelsen med hur Gud skapade människorna. Det är två skilda skapelseberättelser, men de hör likväl ihop. Han skapade alltså inte olika raser, han skapade människor! 
Men vem skapade? Gud, och vem är Gud? Fadern känner vi till, men Jesus fanns också med i skapelseverket.
Kol 1:13 Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike. (Detta gäller Fadern genom Kristus)
Kol 1:14 I honom är vi friköpta och har fått förlåtelse för våra synder. (Någon som tvekar på att det här är Kristus?)
Kol 1:15 Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat. (Också att han hör ihop med Fadern?)
Kol 1:16 Ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och herradömen, makter och väldigheter. Allt är skapat genom honom och till honom. (OBS: Jesus var med i skapelsen)
”Kol 1:17 Han är till före allting, och allt består genom honom.
Kol 1:18 Han är huvudet för sin kropp, församlingen. Han är begynnelsen, den förstfödde från de döda, för att han i allt skulle vara den främste. (ÄNNU TYDLIGARE: Hans roll i gudomen är tveklös)
Kol 1:19 Ty Gud beslöt att låta hela fullheten bo i honom 
Kol 1:20 och genom honom försona allt med sig, sedan han skapat frid i kraft av blodet på hans kors – frid genom honom både på jorden och i himlen.”
Anden då?
”1 Kor 2:4 Och mitt tal och min predikan bestod inte i ord som skulle övertyga genom mänsklig visdom utan genom en bevisning i Ande och kraft.
1 Kor 2:5 Vi ville inte att er tro skulle bygga på människors visdom utan på Guds kraft.
Här ser vi hur den Helige Ande hör samman med Gudomen. [Fader, Son och  Ande – tre gestalter i samma väsen!]
En liknelse som kanske kan duga. Tänk er vatten, is och moln. Alla har samma ”väsen”=molekyluppsättningen, H2O. Men olika egenskaper. Det är ju en slags treenighet.

 

Published in: on 28 april, 2010 at 20:57  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/04/28/allt-hanger-ihop-1/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: