Konsumtion och livsmening

Det har varit alldeles tyst inom mig sedan jag skrev förra inlägget här i bloggen. Jag har flera gånger satt mig ner här och alltid fastnat.

Så jag har bett och avvaktat.

Men det har blivit mer och mer tydligt med en fråga som underförstått dykt upp i tidningarnas debattsidor, vad ger livet mening? Ett par saker jag tror hör ihop har avhandlats nu under försommarens tidningsdebatter.

1. Avogheten mot svenska traditioner som jag första gången såg Mona Sahlin uttrycka som aspirerande statsminister för landet Sverige. sic! Men under det sista året har det vuxit sig mycket starkare än så.I de flesta länder är just de traditionsbärande händelserna under året det som ger en meningsupplevelse. I de katolska länderna finner vi framförallt mässorna och passionshistorien före påsken, muslimerna har ramadan och i de flesta länder finner vi en glädje över en meningsfull nationaldag.

I Sverige håller motsvarigheten till allt sådant på att tappa meningen, eller åtminstone kraftigt ifrågasättas. Kyrkoårets skiften där jag särskilt vill nämna allhelgonahelgen som håller på att förvandlas till ”halloween”. En halvdan nationaldag som få känner igen sig i. Övergången från det gamla bondesamhället till ett känslomässigt fungerande industrisamhälle verkar bara ha slutat i ett konsumsionssamhälle utan egentligt djupare traditionsmönster. Och inte bara det, utan även ett direkt förakt för det våra fäder har byggt upp genom sitt liv, sin tro och sina livsmänster. Men vad har vi kvar?

2. Den andra diskussionen handlar om skolavslutningar i kyrkan. Skolstyrelsen har uttryckt att så länge det inte förekommer religiösa handliar såsom bön, välsignelse kan man acceptera skolavslutningar i kyrkan. Så nu håller statsmakten på att kapa de få band som är kvar till en tro vi i alla fall hyggligt känner igen oss i.Det skulle kallas religiös påverkan som då av någon anledning skulle vara skadlig.

Då blir min fråga: Skadlig för vad? Är det skadligt att våra barn finner en tro som tryggar i en otrygg och rörig värld? Eller en fungerande tro på en levande Skapare och allt fortsatt tar hand om sin skapelse? Tron att han finns kvar när allt annat rasar runt omkring? Vid skilsmässa, sjukdom, dödsfall och någon att hålla i handen när tillvarons stabilitet rämnar? 

Har vi lärt våra barn och barnbarn att be? Har vi berättat om Gud? Om hans kärlek? Om änglarna som följer dem? Om tryggheten i döden?

Hur mycket vi än skulle be med dem och även om kyrkan skulle komma in i deras liv vid vissa övergångsskeden, hur skulle det motsvara all den indoktrinering som skolan och samhället i sig utsätter dem och oss för?

Så vad ger en djupare livsmening? IKEA? H&M? Poolen på gården? att köpa SUV, aluminiumfälgar eller ett få den senaste typen av mobiltelefon? Att vara påskkärring till påsk, eller halloweenmonster till allhelgona? Är det den livsmeningen vi vill lämna efter oss som arv till våra barn och barnbarn?

Käre läsare, hur ser din livsmening ut? Guds makt är avsatt till oss alla!

Published in: on 26 juni, 2010 at 20:34  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/06/26/konsumtion-och-livsmening-1/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. Min livsmening är det som jag svarat dig på min blogg…Jag är lycklig för det…Mycket.

  2. Mycket vettigt inlägg, måste jag säga! Det finns väl inte mycket att tillägga egentligen. Tar man bort saker som tidigare funnits där får inte nya människor del av dem och risken finns att de inte förstår sig på dessa saker eller människor de är viktiga för. Det tror jag inte är bra. Och hur varaktiga är saker jämfört med att ha Gud att gå till och leva med? Inte mycket alls… ju. Att upptäcka vem Gud är och vad han vill med oss tror jag är livets mening.

    • -Åtminstone ger själva insikten mening till livet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: