Varför be för datorn?

Har ni någonsin funderat på att det här med Gud inte bara handlar om himmel eller helvete, synd och förlåtelse, liv eller död. Inte heller bara om moral och omoral, utan det omfattar mycket mer.

Jag hade ett samtal med min far helt nyligen. Igår hade han ringt och varit bekymrad över att hans dator hade slutat fungera som den skulle. Inga åtgärder verkade fungera. Mina förslag gav ingenting, så vi kom överens om att höras idag. Då ringde han och berättade med både frvåning och glädje att datorn hade ”lagat sig själv”. Min spontana fråga blev: ”har du bett för datorn”? Reaktionen blev både förvåning och ett avvaktande positivt frågetecken.

Då berättade jag om att vi här i hushållet hade pratat om det  där med att överlämna sig åt Gud. När vi lämnar oss åt Gud vill han ha hela oss. Inte bara våra brister, våra synder och tillkortakommanden. Han vill även vara  Herre över våra styrkor, framgångar, karriär och det vi kallar vårt. Huset, bilen, vår ekonomi. Helt enkelt allt som kan förknippas med vad jag är, har och vill.

Vågar vi släppa allt detta så har Gud också omsorg om det. Inte bara själen, inte bara kroppen, inte bara evigheten, utan allt som vi behöver. Men läs mig rätt. Inte om överflöd, utan om vårt dagliga behov.

På hans reaktion på min fråga fortsatte jag att berätta hur vi hade lämnat över hela våra liv till Herren. Hus, ekonomi, allt! Det betyder inte att vi börjat leva ett ”slackerliv” utan personligt ansvar. Men att vi ändå lämnar var dag i Hans hand. Också hur vi nämner varje problem inför honom. Några märkliga saker har hänt, varav jag kan nämna ett par (som jag berättade för pappa). Vi har haft en sprickskada i golvet som vi inte visste hur vi skulle ta hand  om. En dag när jag bad, kom den för mig och jag nämnde det helt kort till Gud. (Egentligen utan större förväntan…) Efter ett par veckor var denna spricka ett minne blott. Bara en liten, liten buckla i korkmattan påminde om vad som varit.

En annan sak som har hänt var att vår torktumlare gick sönder. Vi hade inte råd med någon ny, så den stod där bara som en ”död” plåtburk. Tiden gick och efter några veckor kommer en granne som inget visste om detta och frågade om vi behövde en nästan oanvänd torktumlare. Javisst behövde vi det. Hur ofta händer sådant?

Så Gud är inte bara intresserad av våra ”själar”, utan om hela vårt liv. Då fick jag av min far höra en sak som han kände till. Det handlade om en då gammal man som berättade om fattigdom under sin barnatid. Han visste att familjen var på väg att förlora hemmanet och att man var renons på pengar. Då tog hans far in honom i kammaren och frågade om han ville be med honom för situationen. Stolt över ansvaret och att hans pappa hade frågat deltog han i en bön för familjens tillvaro. Då berättade denne då gamle man att när morgondagen kom, fanns det pengar till att omsätta lånet och ingen visste varifrån pengarna kom!

Nu har vi själva fått uppleva liknande saker. Detta kallas för Guds omsorg.

Sett ur detta perspektiv blir inte Jesu ord så svåra att förstå: ”Jesus sade till sina lärjungar: ”Amen säger jag er: det är svårt för en rik att komma in i himmelriket.

När vi har allt vi vill ha här i jordiska ting genom vår rikedom, tvingas vi aldrig att lita på Guds omsorg.

Published in: on 4 augusti, 2010 at 20:35  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/08/04/varfor-be-for-datorn-1/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: