Om att inte vara utelämnad åt ett allt kallare samhälle

Det finns en berättelse om när Jesus tog sig till ödemarken tillsammans med sina lärljungar för att få vara ifred med dem. Folk strömmade till. Somliga nyfikna, andra trasiga både til kropp och själ. De hade hört talas om vad han kunde ge. Då tyckte han synd om dem  och tyckte att de såg ut som får utan herde. De var sargade, vilsna och trasiga på olika vis.

Precis som du och jag! Stressade så vi får ont i magen: Kommer vi att ha pengar så vi klarar reparationerna på huset? Eller till barnens julklappar? Och vad ska hända med barnen i framtiden? Trycket på jobbet blir tuffare och tuffare…  -vad kommer att hända?

Texten:
Mark 6:32 Så for de i båten till en öde plats för att få vara för sig själva. [kap]
Mark 6:33 Men folk såg att de for och många fick veta det, och de skyndade dit till fots från alla städerna och kom före dem.
Mark 6:34 När Jesus steg ur båten, fick han se en stor skara människor. Han förbarmade sig över dem, eftersom de var som får utan herde.
Vi är definitivt som fåren utan herde om vi orkar tänka efter! Jesus har för enskilda människor alltifrån han lämnade lärljungarna visat att den som kapitulerar och litar på honom också får -inte bara tröst- utan även del av hans konkreta hjälp! Därför sager han när han lämnar lärljungarna:

Joh 14:27 Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlösa. [kap]

Den frid han lämnar efter sig är ett löfte om en övernaturlig omsorg och de som har förstått detta behöver inte oroa sig.

Men så säger han: ”Inte ger jag er en sådan frid som världen ger” Det ord grekiskan här använder för ”världen” är [kosmos]. Det är den tillvaro i vilken vi själva försöker fixa vår egen ”frid” och trygghet. Vara friska och duktiga. motionera, alltid vara på hugget. Men inte ens det fungerar. Då säger Jesus: Kom till mig alla ni som arbetar och är betungade, så skall jag ge er ro!

DEN tron är detsamma som den frid som omtalas i texten ovan. Aktiv, övenaturlig, lösningar vi inte förstår varifrån de kommer. JAG VET ATT DET FUNGERAR!

Så vänd dig om från att titta på den jordiska tillvaron, till att titta på den himmelska tillvaron.

http://www.youtube.com/watch?v=ZcvIbUBQ5ts&feature=related

Published in: on 3 december, 2010 at 09:32  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/12/03/om-att-inte-vara-utelamnad-at-ett-allt-kallare-samhalle/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: