En lite mindre känd fortsättning på Jesu födelse

För er som orkade sig igenom texten jag lade ut igår om Jesu födelse vill jag nämna att det finns en fortsättning som inte har nämnts så ofta. Det handlar om att Herodes ju ville veta var de ”vise männen” [dvs. stjärntydarna] hade funnit Jesusbarnet men de fick i en dröm veta att de skulle ta en annan väg utan att berätta detta, vilket de enligt evangeliet också gjorde.

.

Då blev Heroedes lömsk och bestämde att alla gossebarn i Betlehem skulle dödas. LÄgg dock märke till att det som där kallas stad ju knappast var större än en by, så de dödade gossarna var knappast fler än något tiotal.

”Matt 2:16 När Herodes såg att han hade blivit vilseledd av de visa männen, blev han ursinnig, och han lät döda alla de pojkar i Betlehem och hela dess omgivning som var två år och därunder, detta enligt den tid som han noga tagit reda på av de visa männen.”
.
Docent Gunnar Hillerdal har skrivit i ”populär historia”:
”Denna grymma bibelskildring är bakgrunden till vad man i kyrkans kalender länge kallade ”Menlösa barns dag”. Det gammaldags klingande ”menlös” står för oskyldig, oskuldsfull. Men kan det finnas någon historisk verklighet bakom berättelsen? Eller är den bara en makaber legend? Var Herodes verkligen en kriminell galning som skulle kunna ha gjort sig skyldig till barnamord?

På den sista frågan kan historikern omgående svara ja. Vi vet nämligen att kungen lät avrätta inte mindre än tre av sina egna söner, låt vara då de redan nått vuxen ålder. Några skrupler hade inte den mäktige fursten, som vunnit sin position som romersk lydkonung i bibliska judalandet under decennier av skickligt politiskt ränkspel.”

Det är frestande att säga att den gamle kung Herodes just det året verkade skvatt galen.Han avrättade år 4 f Kr, sin egen son. Samma år då Herodes själv gick ur tiden.

Dvs. samma år som Josef, Maria och Jesus återvände från Egypten. Alltså måste Jesus ha fötts före år 0!
Den intresserade kan läsa ett tillägg till detta blogginlägg av Hillerdal som jag lägger till efteråt!
Published in: on 25 december, 2010 at 19:27  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/12/25/en-lite-mindre-kand-fortsattning-pa-jesu-fodelse/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: