Yoy´ll get pie in the sky when you die…

Det är väl få som har varit i kontakt med studentrevolterna  -68  som inte har hört denna låt som är skriven av Joe Hill, en svensk syndikalistisk fackföreningsman som också var aktiv i USA i början av 1900-talet.

Syndikalismen ville uppnå socialism baserad på revolutionära fackföreningar, där arbetarna skulle ges kontroll över sina produktionsmedel, och var därför motståndare till allt som kunde ifrågasätta den materialistiska  [=jordbundna] kampen för välfärd.

ALLT handlade om att komma in i den himmelska tillvaron! Trösten i fattigdom låg i en härlighet i framtiden. Bortom döden. (se rubriken) ”Innanför eller utanför” (himlen, liksom)Undra då på att han skrev som han gjorde!

Så är ju den kristna inställningen oftast i allra högsta grad. Undra på att Hill skrev denna rad. Det handlade om kampen mot själva trons väsen, som jag försökt framföra här: Guds härlighet och makt finns också i praktisk funktion här på jorden.

För honom var detta snickesnack. Som jag kan förstå det hade han till viss del rätt utifrån sitt synsätt som han fått utifrån de kristnas budskap (och bitvis även nu).

 

Problemet med synsättet att allt handlar om att komma in i himlen ligger i att Gud är verksam redan idag. Här. Den som fått uppleva detta befinner sig redan nu i en relation till Gud som kommer att bara fortsätta efter att detta liv har upphört.

Och omvänt: Den som inte har valt att ta emot Guds omsorg som han vill ge idag, kommer inte heller att kunna se den i nästa steg. . .

Och då blir det ingen paj, det kan jag säga!

Published in: on 3 januari, 2011 at 21:55  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2011/01/03/yoyll-get-pie-in-the-sky-when-you-die/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: