Har vi bett, så visst är det Gud som agerat.

Svaret på den fråga jag ställde i rubriken igår är att det är Gud även  om vi inte tydligt kan se något övernaturligt finger i rörelse.

Det var poängen när jag skrev om bonden igår. Han fick hjälp, men fattade inte att det var Gud. Jag har varit med om Guds ingripande både som en tydlig övernaturlig händelse, som när jag berättade helt nyligen om boken som lämnade bokhyllan…, och svar i form av ”spikar på taket” som bonden fick erfara.

Men nyckeln till dessa bönesvar är i grunden tillit. Tillit till att Jesus håller vad han har lovat.[=tro]

Om ni ber om något i mitt namn, skall jag göra det.” [kap] (Klicka på [kap] så kommer ni till rätt kapitel om ni vill se bibeltexten.)
Jag har sett sjuka få sin hälsa. Ibland under märkliga former. Ibland har de berättat om det själva, ibland har det varit helt klart för omgivningen att något har skett. Ibland har vi tvingats be folk att få sin upplevelse bekräftad av läkare för att de inte ska sluta ta medicin och det kan hända en katastrof. Ibland kan det ta lång tid, månader av förbön och andra saker helas innan något händer med den sjukdom man bad för först. Trasiga relationer kan ha funnit sin lösning, nya värderingar kan ha givit en trygghet som i sin tur lett till mindre ångest eller mindre värk. Det här är bara exempel som jag sett, men ändå bara en hint om varför det kan ta tid.
Men nu finns det också situationer där inget tycks hända. Skrev jag inte det så skulle jag inte vara hederlig. Kom ihåg att bara att be är ett tecken på någon form av tillit (önskan med ett hopp inbyggt). Så varför? Jag vet inte. Vem kan veta vad som finns i en annan människas inre? Ibland vet vi det inte ens själva. Det enda jag kan stå på är att min övertygelse är att NÅGOT i alla fall sker, även om vi inte kan se det. Jag ska ta upp mer om detta lite mer i ett senare inlägg.
Det finns en passus i evangelierna som kan vara av intresse här:
”Han kom till sin hemstad och undervisade dem i deras synagoga, och de blev mycket förvånade och sade: ”Varifrån har han fått denna vishet och dessa kraftgärningar? [kap]
Är det inte snickarens son? Heter inte hans mor Maria och hans bröder Jakob och Josef och Simon och Judas? 
Och bor inte alla hans systrar här hos oss? Varifrån har han fått allt detta?” 
Och de tog anstöt av honom. Men Jesus sade till dem: ”En profet är alltid föraktad i sin hemstad och i sin egen familj.”

Och han gjorde inte många kraftgärningar där, eftersom de inte trodde på honom.
Sådana exempel ser vi av och till. Nu var det ju inte vem som helst, det var Jesus själv som blev misstrodd.
VARFÖR? Folket i Nasaret kände familjen, förmodligen både med sina fördelar och brister. Jesus hade dom sett som liten knatte springa och busa bland de andra barnen. Säkert skrapade han ocskå sina knän när han ramlade. Han grät och snorade.
Dom funderade som det står, över hur han hade kunnat bli en profet. Misstänksamma och undrande. Av detta följde det som det står i texten att han inte gjorde många kraftgärningar där, eftersom de inte trodde på honom. Helt naturligt.  
Mer sedan
Published in: on 30 januari, 2011 at 18:16  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2011/01/30/har-vi-bett-sa-visst-ar-det-gud-som-agerat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

  1. Men ibland är det svårt att se att Gud finns överhuvudtaget när man ser allt lidande som finns. Finns ju mängder av människor som ber och ber om hjälp i kampen med sina sjukdomar och andra hemskheter men där de inte uplever någon som helst hjälp från Gud. Lite svårt att förstå vem han prioriterar. Varför ska tex vissa födas till elände medan andra åker på en räkmacka genom hela livet? Varför föds en del med svåra funktionshinder eller allvarliga sjukdomar? Varför får dessa människor aldrig en chans i livet medan andra får alla chanser i världen?Idag låter jag lite pessimistisk….eller hur?=) ) Men jag önskar dig ändå en trevlig fortsättning på söndagskvällen.

    • Nja, pessimistisk? Snarare rationell. Och sett utifrån hur vi upplever tillvaron är det omöjligt att avfärda med en klackspark eller någon religiös klyscha. Jag håller på att försöka att bygga upp en bas för hur jag ser på detta. Åtminstone ditt första stycke här tror jag att jag kommer att börja tugga i, i morgon! Det andra stycket däremot, kan jag tänka mig att ta ”off the topic” om du vill. Skälet är inte att det är ointressant, utan att det är en oerhört komplex frågeställning som faktiskt har ett svar, men som en blogg knappast är rätt forum för.Jag önskar dig verkligen allt gott!

  2. Jag tänker att Gud ibland ger oss ”andra svar” än vi tänkt….En annan väg där vi lär oss mer, för han/hon/det ser att det är det vi behöver…lära oss…Och ändå blir jag ibland så BESVIKEN när jag har bett och inget händer, som jag märker…Min ekonomi är lika dålig….och vad säger man till dom hemlösa, dom som är utsatta för sexuella övergrepp och dom som misshandlas? Svåra frågor…..

    • Tack för din kommentar. Jag har definitivt gett mig ut på ett område jag troligen skulle behöva en hel bok för att kunna få ihop allt. Men eftersom församlingarna är så undfallande när det gäller dessa frågor känner jag att jag åtminstone måste försöka att ta upp frågan. Visst… är det mänskligt att bli besviken vi lever liksom i en ”instant time”. Hela vår tillvaro bygger på snabba svar, snabba ryck och att saker ska gå fort. Vi har instant coffee, instant tea, snabbt sätta in i ugnen, -klart! Allt vi gör mäts i effektivitet och produktivitet. När vi lever i den miljön är det ju inte så konstigt att vi tycker att inget händer om det inte sker på studs. Rätt klart att vi blir besvikna då. faran i det läget är då om besvikelsen förvandlas till någon form av bitterhet som ju är bland det mest destruktiva vi som människor kan bära på.Så bara helt kort om dålig ekonomi. Det beror ju på vad vi jämför oss med. OBS: inte menat cyniskt. I Matt. 6:8 läser vi:”Er Fader vet vad ni behöver, innan ni ber honom om det.” Du är redan inne på detta i det du skriver. Löften om bönesvar är alltså knutna till vad vi ytterst behöver. Ja, vad ska vi säga till dom hemlösa? I Jakobs brev 2:16 läser vi:””Gå i frid, klä er varmt och ät er mätta”, men inte ger dem vad kroppen behöver, vad hjälper det?” Så bara kort om övergrepp och misshandel. Att förlåta är ett av de viktigaste sakerna för att inte fastna i bitterhet och kvardröjande smärta. Du kan ju också titta lite på det blogginlägg jag tänker skriva i kväll.

  3. Gud har sagt in bibel att han är hemlig till och genom tron vi kan endast hitta honom .idag många är så tvivlat och vil tro hitta honom trots allt kritk ,själv jag ahr hittat honom och är välligt lycklig och så mycket glädje och hopp och krasft och många härliga stunder med bible och Anden och får vara röst till evangelium är stor gåva och gåva .tack var välsignat,keijo södertälje


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: