Jag har upptäckt att det finns saker som måste förklaras bättre!

Jag som trott att det jag har skrivit bara behövdes som en slags kunskap om hur tro, tilit till Gud eller hur bön fungerar, för att folk ska förstå vad kristen tro är för något. Nu har jag fått börja tänka om.

Det är inte så att det jag skrivit har varit fel i sig, men jag har efter att ha resonerat med flera personer upptäckt att det stora flertalet människor inte har klart för sig sådant som jag har sett som självklart när jag skrivit. Det betyder att till de flesta av er mina läsare, har jag aldrig nått fram till fullt ut.

En fråga som har dykt upp av och till är hur goda människor och framförallt då barn kan drabbas av lidande, sjukdom och död. Ja till och med födas med alla möjliga åkommor och problem. Dom har väl inte hunnit göra något ont? Varför ska dom då ”straffas”?

Här finns det ett problem som Bibeln faktiskt har ett svar på, men som sällan tas upp. I syndafallet fick det inte bara konsekvenser för ”huvudsyndarna”, Adam och Eva. Det var som vi kan se inte bara dom som blev åtskilda från Gud. Som exempel på det berättas det i 1 Mos. om hur Kain mördade Abel. Ondskan hade redan slagit rot i den genetiska avkomman. Det gör också att vi är delaktiga i en ond tidslinje som har degenererat våra gener. I tusentals år. Detta orsakar vad vi kallar lidande av olika slag.

Så det nyfödda barnets sjukdomar och problem beror alltså inte på dess egen ondska eller ens föräldrarnas. Utan på att det är en del av ett ont släkte sedan årtusenden tillbaks.

Joh 9: 1 När Jesus kom gående fick han se en man som var blind från födelsen.

2 Hans lärjungar frågade: ”Rabbi, vem har syndat, han själv eller hans föräldrar, eftersom han föddes blind?”

3 Jesus svarade: ”Det är varken han eller hans föräldrar som har syndat.

Läs också!
Just då kom några och berättade för Jesus om de galileer vilkas blod Pilatus hade blandat med deras offer. [kap]
Jesus frågade dem: ”Menar ni att dessa galileer var större syndare än alla andra galileer, eftersom de fick utstå detta?
Luk 13:3 Nej, säger jag er, men om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under som de.

Men ännu värre än så är det. Hela skapelsen saboterades.

Samma sak ser vi ju gång på gång i naturen. Ungar som föds till undergång, Hela arter som släcks ut. Gång på gång. Vad har dom gjort för ont?

I Rom 8 läser vi: 20 Skapelsen har ju blivit lagd under förgängelsen, inte av egen vilja utan genom honom som lade den därunder. Ändå finns det hopp om 21 att också skapelsen skall befrias från sitt slaveri under förgängelsen och nå fram till Guds barns härliga frihet. 22 Vi vet att hela skapelsen ännu samfällt suckar och våndas.

Det är alltså inget straff jag i sig pratar om, utan en konsekvens av att vara delaktig i en söndertrasad värld.

Kom ihåg att dörför finns det ingen människa som är god. Ingen kan bli god. Men hur slipper man undan helvetesscenariot då?

 Det finns alltså ingen god människa. Men vi är förklarade rättfärdiga genom tron på det Jesus har gjort, men det gör oss inte till goda människor. Vi är bara människor som Gud inte utkräver straff för vår ondska.

För den som förstår och tar emot vad Jesus gjorde (och gör) är inför Gud förklarad rättfärdig och har därvid fullt tillträde till himlens konsekvenser även här på jorden.

Fortsättning följer.

Published in: on 20 februari, 2011 at 14:51  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2011/02/20/jag-har-upptackt-att-det-finns-saker-som-maste-forklaras-battre/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: