Så hur får vi veta något om Gud, då?

Så det finns ett problem. Människor, så som vi är skapade och genom det liv vi lever är avskurna från varje möjlighet att känna Gud utifrån vår livserfarenhet och våra slutsatser.

De flesta av oss har en livshistoria som både innehåller svårigheter, förluster, missräkningar, sjukdomar etc. Du som läser detta kan säkert för din egen räkning lägga till eller dra ifrån på den listen.

Detta är våra livserfarenheter. Till detta kommer all ondska vi har omkring oss och allt lidande vi kan läsa om och har erfarenhet av. Så hur går det då utifrån detta känna igen Gud som en god Gud?

De stunder i livet när livet går som på räls, det är vår och solen skiner är det ändå hyggligt lätt att se Gud som god. Skaparen av hela detta underverk skapelsen utgör. Att sedan uppfatta honom som god i lidandets ögonblick är betydligt svårare. En del vägrar faktiskt att ens pröva den tanken.

Ur detta kommer den mänskliga bedömningen av hur livet är beskaffat och det filter vi ser på Gud genom. Det är ur detta perspektiv vi väljer att bedöma Gud och då får han satans anlete i våra tankar och föreställningar.

Mänskliga tankar om Gud tror jag alltid har sitt ursprung i brottningen med lidandets problem. Därför målar vi också ofta upp Gud i mörka nyanser.

Det finns en bok i GT som heter Job, och som handlar just om lidandets problem.

När Job satt i askan och funderade över sitt lidande som Satan hade åstadkommit, undrade han hela tiden varför Gud hade gett honom detta. Då fick Gud hos Job djävulens anletsdrag.

Så hur kommer man då vidare? En sann kunskap om Gud får vi bara genom att acceptera vad Gud vill uppenbara för oss.

Om en människa menar sig känna Gud, men har en mörk och falsk gudsbild så kan man prata sig hes om Guds löften. Det förändrar ingenting i sak hos den tvivlande människan.

Men erfarenheten av Guds närvaro gör det. Vi kan gå in i ett kyrkorum och bara andas in den närvaro som är osynlig för ögat, men kraftfull för själ och sinne. Andra kan läsa Bibeln. Man behöver inte förstå allt, men det tillför den inre människan något ändå!

Detta är en plattform att stå på när man vill finna ut vem Gud egentligen är.

http://www.youtube.com/watch?v=-Yi1vBh3mNM

Helig, helig, helig, helig är Herren.
Helig, helig, helig, helig är han.
Han har ingen början, han är evig
Evigt, och rådande, kommer att vara tillgänglig alla dar.

Evigt, evigt evigt , gäller Hans eviga Ord.
Som visdom, visdom. visdom gäller det alltfort.
Hans visdomskälla strömmar rik och klar,
Styr loppet av världar, fast och underbar.

Published in: on 23 mars, 2011 at 12:40  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2011/03/23/sa-hur-far-vi-veta-nagot-om-gud-da/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: