Jesus som han sågs av sin omgivning

För den västerländskt vetenskapligt skolade är väl de olika underberättelserna och Jesu uppståndelse de mest anmärkningsvärda och svårast att ta till sig.

Därför är det också lättare om man förstått att Jesus faktiskt gått omkring på Jorden tro att han möjligen var en profet, men Guds son..? nä, nä!

Jungfrufödelsen? Näää!

Gick på vattnet? Näää!

Korsfäst och död? Ja, men inte uppstånden!?

DÄRFÖR tänker jag fokusera där idag. Redan under Paulus samtid var denna fråga uppe: ”12.Men om det nu förkunnas att Kristus har uppstått från de döda, hur kan då några bland er säga att det inte finns någon uppståndelse från de döda? 13.Om det inte finns någon uppståndelse från de döda har inte heller Kristus uppstått. 14.Men om Kristus inte har uppstått, ja, då är vår förkunnelse tom, och tom är också er tro. 15.Och då visar det sig att vi har vittnat falskt om Gud, eftersom vi har vittnat om Gud att han har uppväckt Kristus, som han ju inte kan ha uppväckt om det är sant att de döda inte uppstår. 16.Ty om inga döda uppstår har heller inte Kristus uppstått. 17.Men om Kristus inte har uppstått, då är er tro meningslös, och ni är ännu kvar i era synder. 18.Då är också de som har avlidit i tron på Kristus förlorade. 19.Gäller vårt hopp till Kristus bara detta livet, då är vi de mest ömkansvärda bland människor.” (1 Kor 15:12-19)

 

Så frågan om Jesu uppståndelse är en kärnfråga för hela den kristna tron.

Jesus är ingen vishetslärare av traditionellt sitt. Ingen moralpredikant. Han instiftade inte ens en religion. Läs texten ovan igen och tänk: Om han inte uppstått från det döda är hela den kristna tron meningslös. Har han gjort det så är han Guds son och den enda vägen som är farbar till Gud själv ! ! !

Undra då på att Paulus använder (den tidens) juridiska bevisföring i samma brev för att ge människorna som läser det möjlighet att själva kontrollera vad han säger. Då var ju inte tron bara tro, det fanns fortfarande levande vittnen som gick att prata med!

Därför skriver Paulus i 1 Kor 15:4-7:” han uppstod på tredje dagen i enlighet med skrifterna [Jag återkommer om det i morgon] 5.och att han visade sig för Kefas [=Petrus] och sedan för de tolv [=lärljungarna]. 6.Därefter visade han sig för mer än femhundra bröder vid ett och samma tillfälle, de flesta är ännu i livet, men några har avlidit [Här berättar han vilka som kan tillfrågas om man inte tror på just Paulus]. 7.Därefter visade han sig för Jakob [=mest troligt Jesu bror, som också har skrivit Jakobs brev i NT] och sedan för alla apostlarna. [De som kallas ”de sjuttiotvå i Luk 10:17: 17De sjuttiotvå kom glada tillbaka och sade: ”Herre, till och med demonerna lyder oss när vi uttalar ditt namn.”.] 8.Allra sist visade han sig också för mig,  (Inom klammer;mina kommentarer.)

Vi måste komma ihåg att för brevens författare var Jesu uppståndelse inget man bara ”blint” måste tro på. Det fanns vittnen i parti och minut som fortfarande levde.

Tron handlade om det verkligan var så att var och en kunde få del av det som Jesus hade gjort, inte om det hade hänt eller inte, det är dagens problem.

Published in: on 26 april, 2011 at 18:04  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2011/04/26/jesus-som-han-sags-av-sin-omgivning/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: