Fruktan och tro. – Två sidor av samma mynt!

Sedan jag fick uppmaningen att berätta mer om skillnaden mellan att tro på sin tro och att lita på Gud har jag ägnat några dagar åt just frågan om tro. Jag har kommit fram till att tron är en märklig sak. Detta lilla ord som har så många paralleller och som tycks innehålla så mycket kraft.

Det varkar som om begreppet övertygelse finns som en självklar del i ordet tro. Men tro är mer, det innehåller också en känsla av att det tron omfattar gör det möjligt att kunna förstå sin omgivning och en glimt av ett framtida skeende.

Dvs en samlad berättelse av sitt förhållande till sin tillvaro. Vad som har varit, vad som är och vad som ska komma.

Så vår tro styr hur vårt liv kommer att gestalta sig.Men det gör fruktan också!

Det finns en intressant passus i Jobs bok, som i sin helhet handlar om lidandets problem. Job var en Gudfruktig man som som var rikt välsignad och som verkligen hade allt. Hela storyn handlar om hur djävulen i form av en åklagare säger att jobs trohet mot Gud beror på hans medgång och att om han får problem kommer hans tro att svikta.

Så vidtar prövningarna. – Och det var inte lite.

I 3:e kapitlets vers 25 står det:”Det jag fruktade har drabbat mig, det jag bävade för har nått mig.

Här kommer en intressant reflektion. Fruktan är också tro. Den har alltså trons alla egenskaper, även förmågan att framkalla det vi fruktar. På nåt sätt visar det på Jobs svaga punkt. Hans tillit till Gud hade en lucka!

Fruktan är ju något som vi alla väl känner igen. Vi vet också hur oerhört förlamande den kan vara. Här travesterar jag på ett bibelställe som talar om tro i Hebr 11. Fruktan är grunden för det vi oroar oss för; den ger oss visshet om det vi inte kan se, men det destruktiva.

Jovisst kan man frukta för fruktan. Det är många människor som gör det. Man får ångest för att få ångest, liksom. Fruktan är alltså trons motsats, men fungerar på samma sätt inom oss. Den skapar något. – Destruktivt.


Published in: on 7 maj, 2011 at 13:40  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2011/05/07/fruktan-och-tro-tva-sidor-av-samma-mynt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Om fruktan är en förutsättning för tro, så tror du och jag inte på samma sak.Kao

  2. Jag har varit tvungen att läsa om det jag skrivit nu när jag läste din kommentar! Men efter att ha gått igenom den igen måste jag nog få tänka mig att du antingen har läst inlägget lite för snabbt eller också ha missförstått det av något annat skäl.Men jag menar INTE att fruktan är en förutsättning för tron, utan att den också är en tro, men en destruktiv tro som djävulen planterat in i oss. ”Åklagaren” som han kallas i Jobs bok. Fruktan är den kristna trons motsats, men den fungerar likadant som tron. Fruktan är en övertygelse om det destruktiva och går också därför mot sin uppfyllelse, liksom tron på Kristus är en övertygelse om Guds nåd och barmhärtighet. På det sättet finns det en koppling, men tro och fruktan är varandras motsats.”Så vår tro styr hur vårt liv kommer att gestalta sig.Men det gör fruktan också”!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: