Guds avbild – att leva i två världar

Det är mycket som har hänt sedan jag skrev senast. Mycket som nästan förlamande har drabbat tufft. En del mer och andra mindre.

Det står i skapelseberättelsen att Gud skapade människan till sin avbild.

Det kan ju inte betyda att Gud ser ut som en människa. (som faster Svea eller morbror Gustav) Likheten ligger djupare än så. Om man läser Bibeln i sin helhet kan man se att människans förhållningssätt och tro faktiskt och reellt påverkar tillvaron. Både när det gäller människor och när det gäller olika händelser i naturen.

Gud är ande och fixade skapelsen med sitt blotta ord. Så likheten består i att vi är också ande och skapar vår tillvaro med vårt inre!

Sätt din tro till fruktan och du kommer att bli paralyserad av fruktan. Tro på dina tvivel, och du kommer att bli osäker och frågande. Tro på dig själv och du kommer att falla gång på gång. Tro på dina känslor och du kommer att oupphörligt bli besviken. Men sätt din tro till Jesus och du får del av hans seger.Den som sätter sin tro till den levande Guden är den som övervinner världen, och den segern kommer att visa sig i hans/hennes dagliga liv.

Vad jag menar är att som Guds avbild har vi en makt som sträcker sig långt utöver den jordiska tillvaron. Vad vi säger och gör blir till företeelser som kan hända. De förverkligas av att vi fokuserar på olika möjliga skeenden. Det kan vara abstrakta saker som fruktan (eller en känsla av att om det kan gå åt skogen så gör det så)! Det vi mentalt fokuserar på har en tendens att gå i fullbordan. Tillhör det vi fokuserar på lögnens, hatets och destruktivitetens herre, sätter vi honom på tronen i våra liv. Tillhör det vi fokuserar på Guds väsen, så åkallar vi honom vare sig vi tänker på det eller inte och han börjar sakta omforma oss att fungera i kärlekens och trygghetens tjänst.

Gud är alltså inte en abstrakt tankeprodukt, och det är inte satan heller. Både människan och satan som den avfallna ängel han är har inom sig inbyggt en andlig makt.

Vet vi det inte, eller om vi struntar i det är vi hemfallna åt de makter som bär destruktionens kännetecken.

Jag sänder med en lovsång till Gud där det finns människor av alla raser och sorter, men att de bär fram glädje och tacksamhet går det inte att ta miste på.

Published in: on 8 augusti, 2011 at 20:52  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2011/08/08/guds-avbild-att-leva-i-tva-varldar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: