DJURET människan!

Jag ska nu försöka att förtydliga det jag har skrivit tidigare och därför kommer kanske en och annan att känna igen resonemanget samtidigt som inläggen blir lite mer ingående. I början av mina blogginlägg och lite vidare skrev jag om skillnaden mellan den synliga världen och den himmelska världen. Denna skillnad existerar ju naturligtvis bara under förutsättning att den osynliga världen (himmelska) är en del av det fullständigt skapade universum Gud gjorde.

Om vi inte tror på det, så finns det ju bara en tillvaro. Det vill säga den tillvaro i vilken vi lever och rör oss och är till och som vi kan uppfatta med våra fem sinnen. För den som bara tror att vi lever här och nu vare sig utan fortsättning efter döden eller att vår tillvaro inte påverkas av högre makter är i stort sett allt styrt av vad vi själva kan åstadkomma och utifrån en erfarenhetsinlärning som styr hur vi fungerar.

Ja, vad är erfarenhetsinlärning då?

Ett exempel:

En 16-åring som bor vid en järnväg, där det kommer kanske tre tåg i veckan. Han/hon har passerat där ett otaligt antal gånger. tittat sig omkring –inget tåg– ”full gas”. Erfarenheten säger att det kommer inget tåg. Så till slut kör vår vän utan att se sig för. (en tro utifrån erfarenhetsinlärning) -En dag kommer det ett tåg… PANG!

Många människor förhåller sig till Gud utifrån erfarenhetsinlärning. Han syns inte, han svarar inte på bön (på det sätt vi föreställt oss), han kan ju inte vara ”god” och allsmäktig, om det händer så mycket ont. Allt detta är erfarenhetsinlärning. De allra flesta människor är alldeles för fångna i en diffus religiös föreställning om hur man ska leva och inte för att duga åt Gud. Att detta har med konkreta saker att göra är det inte många som tänker på. Religion får då en slags filosofiskt känslomässig som inte alls har med kristendom att göra.

Så när jag skriver nu väljer jag att titta på hur vi fungerar i denna tillvaro. – Utan Gud – utan religion som kan betyda nåt. Kom ihåg hur jag valt rubriceringen på denna blogg. BIBELN OCH TILLVARON – både den synliga och och osynliga tillvaron. Idag tänker jag fokusera på den synliga. Kanske också nästa inlägg. Den ”tron” är bedräglig. Jag skulle till och med vilja påstå att det är falsk kunskap.

Men hela vår tillvaro är baserad på det vi kallar vetenskap och beprövad erfarenhet, alltså erfarenhetsinlärning.

Hur djupt sitter då denna typ av inlärning?  Jag skulle vilja påstå att den sitter, mycket, mycket djupt! Jag kommer här att citera en artikel av Hugo Lagercrantz , professor i pedriatik och överläkare vid Astrid Lindgrens sjukhus som prenatalt ansvarig.

(Jag tar också med hans överskrift)

Livets viktigaste händelse!

Nervsystemet är det första organsystem som börjar anläggas i det lilla embryot och det system som tar längst tid på sig att bli färdigutvecklat. Redan under den tredje veckan efter befruktningen, när embryot är ca 1 mm långt, dvs fem veckor efter sista menstruationens första dag påbörjas bildningen av hjärnan och ryggmärgen*. Detta påstås vara livets viktigaste händelse eller det mänskliga livets början. Innan dess är man bara en cellklump.” Det som bildas i denna ”viktiga händelse” är att Amygdala bildas och redan då börjar ta in information. (fostret ca 1 mm) Vidare kommer detta att påverka människans hela förmåga till att hantera faror, agera socialt, och strukturera personligheten. Detta kommer att styra hela vår biologiska förmåga både socialt, kroppsligt och mentalt. Så vitt vi kan bedöma är livet då fött och upplevelser och reaktioner iståndsatta.

I denna lilla ”körtel” ligger försvarsmekanismer, upplevelser av hot och försvarsbeteenden lagrade. LIVET IGENOM!

Så det som är ”erfarenhetsinlärt” lagras redan efter tredje veckan som foster! Inte när vi föds. Här ligger hela vårt beteendemönster grundlagt. Instinkter, om ni så vill! Detta är DJURET människan! Kan vi inte släppa dessa instinkter kommer vi att fortsätta vara djur.

För den instinktsstyrda människan gäller KONTROLL över föda, den egna överlevnaden generellt i alla dess former, försvar, fortplantning, njutning etc.

I Bibeln kallas detta för vilddjuret, dvs. människan (människosläktet) utan förmåga att kontrollera sina drifter.

Därför ser situationen ut som den gör idag. Både våra politiska ledare och de som betraktas som ledare av massorna stöder våra gemensamma drifter. Behov av makt, kontroll över våra liv, behov av hämnd, vällevnad (även om den tar död på andra människor).

Mycket kan sägas, men detta är en bild av ”vilddjuret”. Människan som drivs av sina inre drifter, ondskans orsak i världen.

Det är inte Guds fel, vi har valt!

Published in: on 29 augusti, 2011 at 15:37  Comments (6)  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2011/08/29/djuret-manniskan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

 1. Jag kan hålla med om att ”ondskan” kan vara en definierad syn på tillvaron som grundar sig på våra otyglade drifter…

  Men vad som är ondskefulla handlingar definieras av kultur och tidsepok…

  Hemikram

  • Återigen har vi en stenmur mellan två världar. Den ena har jag nu försökt att beskriva. Det är utifrån detta vi har begreppet världsligt som begrepp i motsats till andligt. (Din har jag inte hunnit än.) Med tankarna kan vi göra omdefinitioner som i grunden kan leda oss vart som helst. Med din bildning antar jag ärr du är väl förtrogen med bl.a Jeremy Bentham som moralfilosof och den som införde utilitarismen som värdenorm. Just utilitarismen utifrån Benthams ögon visar tydligt hur relativa begreppen som gott och ont är ur en filosofisk synpunkt.
   Där har du ju exakt satt tummen på i din sista mening här.
   Det jag försöker föra fram är att kristen tro innehåller element som kan verifieras eller falsifieras. Om människor inser detta och inte vill ta konsekvenserna av det hamnar vi förr eller senare i någon slags utförslöpa som slutar i anarkism och en rå materialism.
   Alltså är det onda större än hur en viss kultur vill se på det. Tänk efter. ”Trafficking”? Gott eller ont? Jag tror inte att vi kan definiera bort svaret, det är bara måttstocken vi kan välja till eller välja bort.

 2. Jag är ledsen för din skull att du inte får större genomslag…Men du kanske skulle börja etikettera dina inlägg med GAB och aftonbladet Blogg så som vi andra gamla aftonbladare gör?

  Hemikram

  • Inte behöver du vara ledsen för det! Jag är förvisso lite bekymrad över det, men ledsen kan jag känna mig när jag ser att jag inte lyckas förmedla saker som är viktiga både för mig och som jag tror mänskligheten i stort. Här har jag mycket att lära.
   OM jag minns rätt, så hjälpte du mig en gång för att ställa in bloggen så den skulle bli användbar för mig och då frågade du om jag ville etikettera inläggen till GAB eller Aftonbladen Blogg och jag tror att jag sa ja, då. (Men då var det sent och jag började krokna). OM du inte gjorde det då, så vet jag inte heller hur man gör och det är klart ett visst skulle det betyda nåt.

   En kram till dig

 3. När du skriver ett inlägg fin det en liten kapp längst till höger nere i hörnet där det står ”inläggsetiketter” och jag ser att du har detta inlägg ”taggat”

  Tags Aftonbladet blogg och GAB så då har du ju klurat ut det

  Hemikramar

  • Ja, det gick, tack för att du trycker på och ger tips. Eftersom jag inte är så intresserad av datorn i sig (jag tycker att den ska fungera som en köksspis, fvid på knappen så blir den varm…) så går jag långsamt fram och behöver lite tips av och till!

   Kram till dig!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: