Varför försvann urkyrkans andliga makt och ersattes med fromma förhoppningar?

Nu tänker jag lämna den intressanta men svåra frågan om stigmatisering. Min personliga uppfattning är att sådant existerar både när det gäller människor och konstverk, men om varje enskilt publicerat fall gör det har jag ingen aning om. För den slutsatsen måste jag blanda samman vetenskapliga studier i denna typ av frågor med min tro.

Padre Pio blev helgonförklarad för detta. Man kan också bli helgonförklarad för en massa andra saker som Jesus säger ska åtfölja hans ord:”17. Dessa tecken skall följa dem som tror: i mitt namn skall de driva ut demoner, de skall tala nya tungomål, 18. de skall ta ormar med sina händer, de skall inte bli skadade om de dricker dödligt gift, och de skall lägga sina händer på sjuka och göra dem friska.” 19. När herren Jesus hade talat till dem blev han upptagen till himlen och satte sig på Guds högra sida. 20. Men de gick ut och predikade överallt, och Herren bistod dem och bekräftade ordet genom de tecken som åtföljde det.” (Mark 16:17-19) Så då blir ju frågan varför man helgonförklarar de som gör det Jesus själv säger ska vara ”normalt”? Frågan blir ju snarare varför dessa händelser mer eller mindre tog slut?Att stigmatisering förekommer även genom döda ting som målningar och statyer – dessutom rätt väl vetenskapligt studerade – gör dem ju inte direkt till helgon och inte heller människor. SOM JAG FÖRSTÅR DET är det Guds tecken på hans eget verk. Vare sig det handlar om döda ting eller människor. Herren vill visa att han finns och vad som är hans verk!

Det finns ett samband, om det håller vet jag inte, men fram tills dess att kristendomen blev eklaterad som statsreligion: Detta innebar att förföljelserna inte längre var möjliga att upprätthålla och de upphörde med tiden. År 313 förklarade kejsar Konstatin kristendomen laglig, och de kristna kunde därmed verka öppet. Detta fick till följd att mängder med Kyrkor byggdes under en kort tid över hela romarriket. Även kejsar Konstantin blev kristen. Plötsligt kunde de kristna slappna av och ingå i det vanliga samhället utan risker. Beskyddet kom alltså från Kejsaren och inte från Gud! Vad Gud hade sagt började förlora i dignitet.

I tid hörde detta samman med konciliet 325.

Vid det stora kyrkomötet i Nicaea 325 blev kyrkan i praktiken en statskyrka under kejsarens ”beskydd”. [Om kejsaren var beskyddare, var fanns Gud då som beskyddat de kristna i över 300 år?] De som motsatte sig statskyrkotanken blev förföljda t.ex. donatisterna (de kritiserade kyrkans utveckling). Det bestämdes där också att prästerna inte fick gifta sig (men de som redan var gifta fick dock fortsätta i den ställning de var). Redan då gick profetian i 1 Tim. 4:3 om att förbjuda äktenskap i fullbordan.

I Tim 4:1-5 står det: ” 1. Anden säger uttryckligen att under den återstående tiden skall några avfalla från tron och lyssna till andar som bedrar och till demoners läror, 2. spridda av hycklande lögnare med bortbränt samvete, 3. folk som förbjuder äktenskap och kräver att man avstår från föda som Gud har skapat till att ätas under tacksägelse av dem som tror och som känner sanningen. 4. Allt som Gud har skapat är bra och ingenting behöver vrakas, om det tas emot med tacksägelse; 5. det blir rent genom Guds ord och genom bön.” Läs och tänk! Meditera över detta!

PLÖTSLIGT KRÄVS DET EN MASSA SAKER: Vad vi gör blir plötsligt viktigare än vad Gud gör.  Och vad vi kan göra i kritiska lägen, det vet vi ju!

Vad de av oss som har försökt gå emot svåra sjukdomar och känslor,  göra vet vi ju! Vi kan tända ljus, försöka gå emot det onda, tänka positivt: hur långt kommer vi? Jag vet också många som bett till Gud och jag har fått jordfästa dem. Men det finns tillfällen när under har skett, och det är bara när man har kunnat lämna hur det ser ut här på jorden och blicka mot löften som är otroliga, men som ändå tycks fungera.

Men en 180° sväng ur GT!

I 2 Kung 5:8-13!  ”8. Gudsmannen Elisha fick veta att Israels kung hade rivit sönder sina kläder, och han sände då bud och frågade kungen: ”Varför river du sönder dina kläder? Låt mannen komma till mig, så skall han inse att det finns en profet i Israel.” 9. Och Naaman kom med sina hästar och vagnar och stannade vid Elishas port. 10Elisha skickade ut en man till honom med denna uppmaning: ”Far ner till Jordan och bada sju gånger i floden, så skall din hud läkas och du bli renad.” 11. Men Naaman gick därifrån i vredesmod och sade: ”Jag hade trott att han skulle komma ut själv och stå där och ropa till Herren, sin Gud, och föra handen fram och tillbaka över det sjuka stället och så bota min spetälska. 12. Är inte Amana och Parpar, floderna i Damaskus, bättre än alla Israels vattendrag? Kunde jag inte lika väl bada där och bli renad?” Förbittrad vände han sig om och gick. 13. Men hans följeslagare kom fram och talade med honom. ”Fader”, sade de, ”om det hade varit något svårt profeten begärt av dig, nog hade du gjort det då? Desto större anledning när han bara vill att du skall bada dig för att bli renad.

Har detta hänt? Jag vet inte. Men det har ett budskap. ”Titta mot himlen upp”, det är ett enkelt budskap, men jag vet att det fungerar. Jag har sett det!

Published in: on 24 november, 2011 at 22:13  Comments (3)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2011/11/24/varfor-forsvann-urkyrkans-andliga-makt-och-ersattes-med-fromma-forhoppningar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

 1. Fin låt…

  Har uppdaterat…

  Sorgsen hemikram

  • Tack! Jag delar din sorg

   • Tack så mycket för ditt stöd,,,

    Hemikram ♥


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: