Vi blir vad vi heter….

På slutet har vi läst detta många gånger. Förklaringarna är många, den vanligaste är att människor med höga förväntningar på sina barn ger barnen namn som ska svara upp mot dessa förväntningar. Den som kallar sin som för Sven eller Erik har knappast några högre förväntningar. Namn som Johannes eller Aron säger mer om föräldrarnas förväntan på pojken. På tjejsidan har vi Eva och Lena som hos individen tycks utveckla likartade drag. Magdalena eller Tone tyckså  ge vissa drag till personligheten.

Detta skapar i allra högsta grad ett förhållande mellan personen och namnet… och har det enbart att göra med föräldrarnas förväntningar? Kan det vara så att språket styr vårt liv?  Som gammal psykolog vet jag att människor med vissa speciella namn som ska behandlas för vissa svåra störningar är extra svåra att behandla, särskilt om namnen är udda.

VARFÖR OCH VAD HAR DETTA MED MIN TRO ATT GÖRA?

Jo, för att namnen enligt Bibeln formar människan.

Guds namn:

I det Gamla Testamentet, vars grundspråk är hebreiska, används ofta Guds egennamn YHWH som betyder Jag ÄR (äldre hebreiska skrevs enbart med konsonanter). När Mose frågade efter Guds namn svarade Gud: ”Jag är den Jag Är.” (2 Mos 3:14)” Detta begrepp använder Jesus också om sig själv… I Joh 13:19 alluderar Jesus på detta:”Redan nu, förrän det sker, säger jag eder det, för att I, när det har skett, ska tro att jag är den jag är. Sannerligen, sannerligen säger jag er: Den som tar emot den jag sänder, han tar emot mig; och den som tar emot mig, han tar emot honom som har sänt mig.

När Saulus hade mött Jesus på vägen hände en liknande sak: I Apg 13:9 står det om hur Saulus bytte namn ”Saulus, som också kallades Paulus uppfylldes då av helig ande och fäste ögonen på honom….”

Ett av de mer kända ställena är från ett samtal mellan Jesus och Petrus efter att Jesus hade uppstått: Jesus frågade Simon som han då hette… (det står om detta i Joh 21:15 ff…) ”När de hade ätit, sade Jesus till Simon Petrus: ”Simon, Johannes’ son, älskar du mig mer än dessa göra?” Han svarade honom: ”Ja, Herre; du vet att jag har dig kär.” Då sade han till honom: ”Föd mina lamm.”

Den minnesgode vet att Petrus förnekat Jesus tre gånger under sn svåra natten… Nu fick Petrus tre gånger bekänna sin kärlek till Jesus, en gång för varje gång han förnekat Jesus och varje gång fick han en ny kallelse. Varefter Jesus säger: ”

Och jag säger dig att du är Petrus, Klip­pan, och på den klip­pan skall jag byg­ga min kyr­ka, och döds­ri­kets por­tar skall ald­rig få makt över den.”

Varför var då namnbytet så viktigt?

Enligt Bibelns sätt att se det formas människan av sitt namn. Varje gång vi ser ett sådant namnbyte, vare sig det är i GT eller NT, så säger det något radikalt om människans nya väsen. Jag skulle alltså inte behöva heta Johnny längre, som vi statistiskt vet har en överrepresentation i fängelser. Det gamla namnet  (och därmed personligheten) har dött med Kristus.

Vad tycker ni om Johannes som nytt namn?

Published in: on 9 december, 2011 at 22:26  Comments (4)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2011/12/09/vi-blir-vad-vi-heter/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

 1. Me like ♥

  Du är en Johannes ”Jahve har förbarmat sig” men inte en Jöns… 🙂

  Hemikram

  • Jag har en känsla av att det ligger lite mer bakom det du har plitat ner… förtydliga dig gärna!
   Morronkram

 2. Vad namnet Johannes betyder… och en av alla namn som härleds ur Johannes är Jöns vanligt på 1500-talet… men det har ju en negativ ringning idag.

  Med andra ord jag tycker att Johannes passar dig.

  Hemikram

  • Ovanligt varma ord från dig till mig… Men jag är medveten om att en del av vad jag skriver är lite ”Jönsigt”. Men jag har allt oftare funderat på att byta förnamn… – från den gamla människan till den nya. INte för att jag tror att det ändrar så mycket i förhållandet till Gud, men kanske det kommer att betyda en del för mig.
   Med en varm kram!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: