Det som står i Bibeln är SANT och GÄLLER, men vi måste förstå saker i sitt rätta sammanhang!

Det finns en skröna om en man som som satt i ett rejält problem och ville få hjälp från Bibeln för att se vad han skulle göra. Han tog ett tumgrepp och det första ögonen föll på var där det beskrivs att Judas hängde sig. Nääe, detta måste vara fel tänkte gubben och kikade på ett annat uppslag. Där läste han ”gå du och gör sammalunda”. I värsta fall kan en sådan tillämpning av bibeln leda till sådana galenskaper.

Den andra situationen som många av oss drabbats av är att läsa Bibeln som en roman. ”Vi börjar med Matt. ”2Abraham var far till Isak, Isak till Jakob, Jakob till Juda och hans bröder, 3Juda till Peres och Serach, vilkas mor var Tamar, Peres till Hesron, Hesron till Ram, 4Ram till Amminadav”… …osv, osv i 17 långa verser. Guds ord, javisst, men vad ger det. Man tröttnar rätt fort.

Det kan väl knappast ha undgått någon att jag tror på Bibeln som det står. Jag tror alltså på Bibeln som Guds Ord. Naturligtvis betyder inte det att Gud har dikterat innehållet och att någon suttit och skrivit ner detta. Men det betyder att det är sant i många olika avseenden. Det är många som försöker hitta på alla möjliga tolkningar till vad Gud egentligen menade i de olika texterna. Bibeln har många skribenter och många berättelser.

Nu tänker jag försöka beskriva hur Bibeln får liv och ger oss en tolkning utifrån sig själv. Med andra ord: Bibeln ska med Andens hjälp tolka innehållet bara man tränger nog djupt in. Det är den vägen jag tänker försöka beskriva. Alla frågor och funderingar är välkomna.

Skrift ska tolka skrift.

Dvs. att Ordet inte kan tolkas av känslor, upplevelser eller olika auktoriteter utan vidare. Jfr Gal 1:8 ”Men om det än vore vi själva eller en ängel från himlen som predikade evangelium för er i strid med vad vi har predikat, så skall han vara under förbannelse.” Detta eftersom Både Paulus och de tolv apostlarna har fått undervisning från Kristus själv. ”Jag vill göra klart för er, bröder, att det evangelium som jag har predikat inte kommer från människor.” (Gal.1.11)

2. Klara bibelställen förklarar dunkla.

3. Centrala bibelord förklarar perifera

4. Upplevelser måste alltså ses i ljuset av Ordet, inte Ordet i ljuset av upplevelser.

5. Bibelns syfte är inte i första hand att öka vår kunskap eller stilla vår nyfikenhet, utan syftet är att förvandla våra liv. Detta innebär att den helige Ande ger sanningen åt, och förvandlar dem som med ödmjukt hjärta söker Gud för att lyssna, lyda och bli förvandlade.

6. Ett bibelord har grundläggande en betydelse och det avgörs av det sammanhang i vilket det står, men kan ha flera tillämpningar. Vi ser ett exempel på detta i Apg! Apg 10:10 Han blev då hungrig och ville ha något att äta. Medan man gjorde i ordning maten, kom han i hänryckning. Apg 10:11 Han såg himlen öppen och något som liknade en stor linneduk komma ner. Den var fäst i sina fyra hörn och sänktes ner till jorden, Apg 10:12 och i den fanns alla slag av jordens fyrfotadjur och kräldjur och himlens fåglar. Apg 10:13 Och en röst kom till honom: ”Stig upp, Petrus, slakta och ät!” Apg 10:14 Petrus svarade: ”Nej, nej, Herre! Jag har aldrig ätit något oheligt eller orent”. Apg 10:15 Då sade en röst för andra gången till honom: ”Vad Gud har förklarat för rent skall inte du anse vara orent.” Apg 10:16 Detta hände tre gånger, och sedan togs duken strax upp till himlen.

7. Detta gällde särskilt för Petrus just i den stunden och vid det tillfället men tillämpningen av denna händelse lever vi i ännu idag.

8. Den bokstavliga meningen i sitt bibelsammanhang är den rätta meningen. Det betyder vad det står skrivet, och inte något annat fördolt.

9. Varje person är beroende av den helige Ande för att förstå Skrifterna.Joh 14:26Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er…” Därför är det alltid lämpligt att börja sin Bibellösning med en bön om att rätt kunna förstå vad man läser.

10.Varje person har själv friheten, rätten och ansvaret att utforska och följa Ordet efter sitt av den helige Ande upplysta samvete.

11. Kyrkohistoria och traditioner kan vara vägledande, men är på inget sätt avgörande för förståelsen av Ordet.

12. Guds löften genom hela Bibeln är tillgängliga genom den helige Ande för varje troende i varje generation.Förståelsen och tillgängligheten kan alltså förändras från generation till generation.

13. Centrum i Bibeln är Jesus Kristus. Han är ”Ordets kärna (centrum) och stjärna (ljus och klarhet)”. Både i GT och NT. Han var till före skapelsen (Joh 1:1-12)

14. Likaså ska för oss klara bibelställen vara vägledande för att förstå för oss dunkla ställen.

15. Den primära betydelsen man kan aldrig förstås utanför sitt sammanhang. Det är viktigt att veta hur en vers förhåller sig till det som står före och det som står efter. Sammanhanget måste följas, liksom parallell- sammanhang.

16. Likaså kan man inte heller se bort ifrån vilken typ av text man läser eftersom Bibeln består av flera olika texttyper: Profetiska, Historiska, Poetiska, Evangelier, brev, Apokalyptiska etc. Tolkar vi olika texter på samma sätt, kommer vi att hamna i en förvirrande situation med skenbara oklarheter och motsägelser.

Published in: on 13 december, 2011 at 21:45  Kommentera  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2011/12/13/det-som-star-i-bibeln-ar-sant-och-galler-men-vi-maste-forsta-saker-i-sitt-ratta-sammanhang/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: