Nu går det inte an att vara tyst längre

Jag tyckte att jag hade skrivit allt jag hade att ge. Det kändes inte som om det fanns så mycket mer att tillägga, men tiden går fort i dessa sista dagar. Den ena händelsen faller in efter den andra… Sedan mitten på 40-talet har stenarna ropat som aldrig förr och kyrkor och samfund har inte bara förnekat sin tro utan även tystnad om vad Jesus kan betyda. Jag har börjat läsa alltfler artiklar om hur sv.ky har slagit sig ihop med muslimer och bygger gudstjänstlokaler tillsammans. Nu senast i Fisksätra.

– Men är inte det bra då? Är det inte samma Gud? Gud som Gud, liksom? För att förstå skillnaden måste vi titta BÅDE i koranen och Bibeln.

Låt mig repetera en sak jag tidigare citerat ur nya testamentet:
Den kamp vi har att utkämpa är inte mot människor av kött och blod, utan mot ondskans andemakter i himlarymderna. Det är en andlig kamp, genom bön och via de löften Kristus har givit oss.

Därför väljer jag nu att jämföra med Islam.

Jag vill börja med att be er observera att det jag nu skriver inte är något debattinlägg eller försök att i största allmänhet skapa en avighet mot Allah, eller muslimer. Men jag får bara inte ihop Allah med den allsmäktige, skapande Guden, i Bibeln kallad Jahvé. Därför är inte Gud och Allah detsamma för mig. Det är två olika saker. Det viktigaste skälet till detta är att Allah, vetenskapligt kom ur en dyrkad mångud först 600 år efter Kristus! Denna tog Muhammed till sig när han ”uppenbarade” Allahs vilja!

  • I Mekka fanns en gud som hette Hubal som var Herre över  Kabah.
  • Denne Hubal var en mångud.

· En muslimsk apologet erkände att en bild av månguden Hubal lades på taket av Kaba omkring 400 år före Muhammed. Detta kan faktiskt vara ursprunget till varför månskäran är överst på varje minaret vid Kaba i dag och den centrala symbolen för islam på varje moské i hela världen:

· Månguden var även kallad ”al-ilah”.

  • ”al-ilah” förkortades senare till Allah innan Muhammed började främja sin nya religion 610 AD.

· Det finns bevis för att Hubal kallades ”Allah”.

· När Muhammed kom med sina uppenbarelser, accepterade han alla hänvisningar till namnet ”Hubal” men behöll avledningen ”Allah”.

· Muhammad behöll nästan alla hedniska ritualer från araberna på Kaba och omdefinierade dem i monoteistiska termer.

· Oberoende av uppgifter om de faktiska omständigheterna, är det tydligt att islam härstammar från en hedendom som en gång tillbad en mångud.

· Även om Islam i dag är en monoteistisk religion, har den sina rötter i den hedendom som fanns i Ur som Abraham lämnade och som finns placerad i nuvarande Irak. Han kom så småningom till nuvarande Palestina, där Muhammed sade sig ha sina möten med ängeln Gabriel.

[KÄLLA:  Karen Armstrong (2000,2002). Islam: A Short History. ISBN 0-8129-6618-x]

Oavsett hur man tolkar det kan inte Allah med denna bakgrund, vara den skapande och allsmäktige Guden, i GT med namn Jahwe. Han är en annan figur, och om man läser i Koranen är den tämligen destruktiv.

Nu när vi närmar oss Advent kan det väl vara dags att börja med ett adventcitat ur Biblen Jag markerar den del av texten detta inlägg kommer att handla om.

I Lukas 19:37-40 står det ”37. Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett: 38. ”Välsignad är han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden.” 39. Några fariseer i folkmassan sade då till honom: ”Mästare, säg åt dina lärjungar att sluta.” 40. Han svarade: ”Jag säger er att om de tiger kommer stenarna att ropa.Det verkar som om stenarna ropar som aldrig förr, medan de kristna tiger.

Jag vet inte hur många gånger jag sett Jesu bild tona fram gång på gång. Förutom signaler på tillvarons undergång och människors känsla av leva i undergångens tid, kommer det fram alltfler berättelser om hur Bibelns Kristus visar sig på olika sätt.

Se gärna på filmen i mitt senaste inägg liksom det jag skrev 13 november 2010

 

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2012/11/24/nu-gar-det-inte-an-att-vara-tyst-langre/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. You made a number of nice points there. I did a search on the matter and found a good number of people will have the same opinion with your blog.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: