Lidandets problem

Både kristna, hedningar och normalhedningar brukar ha svårt att känslomässigt hantera lidande, sjukdom och ondskan så som vi i allra största allmänhet brukar möta den.

[Hedningar= de som inte uppfattar att Bibelns Gud är till för dom.]

Job är en intressant bok. Den är den enda boken i Bibeln som bara handlar om just detta:

Den rättfärdiges lidande (lidandets problem behandlas)
Trots att Job levt rättfärdigt drabbas han av olyckor
” -och inte vilka olyckor som helst, samtidigt som han vidhåller sin övertygelse om att ifall man har levt ett rätt och riktigt liv, så ska Gud ”fixa till” det hela. Därför bestod hans lidande inte bara av de händelser som beskrivs utan även hans reaktion beskrivs som en tuff depression.

-men låt mig gå ett steg djupare! Vad handlar det hela egentligen om? Alldeles i början när jag startade denna blogg berättade jag om hur den andliga världen med dess andliga väsen påverkar oss människor i allra högsta grad. Både från Guds värld där de goda väsendena finns och från den demoniska tillvaron som vill dra människorna från Gud, där finns djävulen. Så har vi våra egna slutsatser och tankar som har byggts upp i vår hjärna och känsloliv som har väl så lätt för att bli infiltrerade från ondskans värld. (Se hur tillvaron utvecklas nu människor emellan.) Detta tar jag upp för att kunna ge en hint av hur berättelsen i Jobs bok hör ihop med detta. Första stycket i kap. 1 berättar om Jobs välgång och rikedom. Så vänder berättelsen med följande mening i v. 6: ”En dag när gudasönerna trädde fram inför Herren var också Anklagaren med bland dem”. Änglarna kallas också för gudasöner och Anklagaren är ett av Satans många olika namn.  -Var har du varit, frågar Herren. Av grundtexten framgår det att svaret är lite ”nonschigt” sådär.. Ja, kors och tvärs över jorden blir svaret… Då frågade Herren om Anklagaren hade lagt märke till Jobs oerhörda fromhet. Då säger Anklagaren:””Det är väl inte utan orsak som Job är gudfruktig. 10Du har ju själv på allt sätt skyddat honom och hans familj och allt som tillhör honom, du välsignar allt han gör, och hans hjordar brer ut sig över landet. 11Men sträck ut din hand och rör det som tillhör honom, då kommer han att förbanna dig rakt i ansiktet.” 12Herren sade till Anklagaren: ”Gör vad du vill med det som tillhör honom, bara du inte rör honom själv.” Så lämnade Anklagaren Herren.

Därefter började olyckorna. Och vad svarade Job då?

”Naken kom jag ur min moders liv,
naken vänder jag åter.
Herren gav och Herren tog,
lovat vare Herrens namn.”
Men det var inte Gud som skapat olyckorna, det var Anklagaren! Skälet var att få Job att förbanna Herren. Det ena lidandet efter det andra drabbade Job. Det gick så långt att han förbannade sin födelsedag.
Men anklagaren var inte färdig där! Job hade tre vänner som han utnyttjade för att övertyga Job om att han hade skuld själv i det som skedde.
Jag lämnar Job där. Istället vill jag berätta om att denna Anklagare intalar oss att vi inte är värda Guds kärlek och omsorg. Vi är liksom inte ens värda att få ta emot vad Jesus gjorde på Golgata. I Jesaja 53 står det om Jesus och hans lidandesvandring som vi bara behöver öppna oss för och ta emot, så är det Guds gåva till oss.
4Men det var våra sjukdomar han bar,
våra plågor han led,
när vi trodde att han blev straffad,
slagen av Gud, förnedrad.
5Han blev pinad för våra brott,
sargad för våra synder,
han tuktades för att vi skulle helas,
hans sår gav oss bot.
6Vi gick alla vilse som får,
var och en tog sin egen väg,
men Herren lät vår skuld drabba honom.
Vi kan inte beskylla Gud för det lidande som drabbar oss om vi inte låter hans ord gå in i vårt inre. Det var en man som hette Moody som strax före sin död sa att om han fick leva om sitt liv, så skulle han istället för att använda så mycket tid till bön tillbringa mycket mer tid till att begrunda Guds ord. I Joh 15:7 står det..”7 Om ni blir kvar i mig och mina ord blir kvar i er, så be om vad ni vill, och ni skall få det.
Om vi inte låter Ordet helga oss i sanningen (Jesus) så blir vi kroniska sökare efter erfarenheter av andliga skeenden.  Därför är det viktigt låta andlig läsning sjunka in och befrukta vårt inre. Det kan räcka med bara några minuter till att börja med. Johannesevangeliet eller Efesierbrevet är oftast bra att börja med.
Så kan  lidandets problem få en ny dimension i våra liv!

 

Published in: on 18 mars, 2013 at 20:17  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2013/03/18/lidandets-problem/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: