Lite mer kring ”Lidandets problem”.

Detta är ett av de svåraste, men också viktigaste problem vi har att greppa samtidigt som jag tror att det ur ett andligt perspektiv faktiskt finns ett reellt svar. Problemet är att lidandet i egentlig mening, inte kommer från Gud eller vad vi påförs av satan, utan ifrån vår inre tolkning av vad vi upplever! Om vi ser på vad  som förstärkte Jobs upplevelse av lidandet, så kom det ju inifrån honom själv samtidigt som de händelser som skedde var sataniska.

Vi har alltså två två saker som styr vår upplevelse av lidande: a) själva händelsen (händelserna) b) känslan att lidandet tar över utan att vi kan se någon lösning. A) Händelsen är satanisk och orsakas av ett väsen vi inte kan påverka i den situationen.  B) Gud finns inte kvar i någon lösning, den distansen är för stor i vårt tänkande. Så det blir liksom i vårt inre en situation som upplevs som utan lösning! Lägg märke till att det var så Jobs situation beskrevs och därav kom hans frustration trots att han var övertygad om sin oskuld inför Gud.

MEN VARFÖR AGERADE INTE GUD?

Hur många gånger har jag inte mött just denna fråga. Om Gud är allsmäktig och god, varför stoppar han inte bara lidandet? Ur bibelns synpunkt blir den frågan likadan som den jag ofta mött av tonåringar som vill spetsa till frågan: ”Kan Gud skapa en så stor sten att han inte kan lyfta den”? Det intressanta svaret blir att det kan han inte eftersom vilket svar man än väljer kommer de att gå emot varandra. [Kan han skapa den, kan han inte lyfta och om han kan lyfta skulle han inte ha kunnat skapa den!] NIT i bägge fallen! Men svaret på detta är att det är något som händer i våra egna skallar. Så blev det också för Jobs vänner när de skulle trösta Job. Eftersom de hade en föreställning om att det var Gud som orsakade lidandet, så ”måste” ju detta höra ihop med att Job inte var rättfärdig.

Hur många gånger har jag inte när jag var sjukhuspräst sett svårt sjuka människor. Det var av två slag, inte sällan i samma sjukdomar. I det ena fallet kan man säga att det var ”friska” människor som hade en sjukdom. Friska så till vida att de upplevde sjukdomen som något som de fick slåss mot och där Gud deltog i kampen. Inte sällan tillfrisknade dessa, ibland fort, ibland tog det tid. Men det fanns också sjuka människor, ofta, ofta, där man kunde se att de var sjuka. Hela deras väsen, inte bara kroppen var påverkad. Man kunde nästan redan innan de blivit riktigt dåliga ”se” att de gick på döendets stig. Men varför agerade inte Gud där trots alla deras böner? Jag kan bara se ett svar, Gud kunde inte trots sin allmakt.

Det var inte så att han inte brydde sig eller att han inte ville! Det handlade om något annat! Bristen på tillit gjorde att bönerna blockerades av detta inom skallbenet. Bönerna blev bara till tomma ord som aldrig nådde upp till den himmelska tronen. De blev till förtvivlade rop med en känsla av tomhet och en övertygelse om att ”någon därute” inte fanns eller agerade.

Vi vet ju hur det går för våra tonåringar som tappat tilliten till vuxna. MÅNGA går under just på grund av detta! Så blir det ju också för Guds tonåringar….(inte de som ännu fått full tillit!)

Published in: on 19 mars, 2013 at 18:34  Comments (4)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2013/03/19/lite-mer-kring-lidandets-problem/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

 1. Jag har visserligen ett problem med min mage, men jag anklagar ingen för det, det är en sjukdom och inget annat. Hoppas bara att det inte är allvarligt, fàr veta mer om 5 veckor… Men mitt lidande är fysiskt och normalt sett sà gàr det över… Men mitt psykiska lidande hjälper mig att skriva… Eh? Lidande hjälper en författare att skriva… Det ger mig inspiration helt enkelt… En artistisk syn pà det hela…

  Ha det bra

  • Maria,
   Det finns många sidor av det du skriver. Till att börja med vill jag bara säga att jag har sett till dig ett antal gånger samt att jag sett vilka inlägg du ”klockat in” på. Det har gjort att jag gärna har velat få veta lite mer om dig och hur du tänker och har det. Det ligger så långt tillbaks som när jag började minska mina bloggar. (ca 3-4 månader tillbaks) Nu har jag fått se hur min blogg upptäckts i USA, (många) och Finland, medan Sverige fortfarande tycks ligga lågt. Det har varit så mycket, så jag har börjat se det som en knäpp i mitt huvud från Herren att jag var på väg att släppa en kallelse.
   Så till dig.. De flesta av oss anklagar ingen för kroppssymptom eftersom vi tar dem för vad de är. Vi blockerar helt enkelt kopplingar mot vårt förflutna, vår omgivning eller saker i trons innehåll. Men så skriver du:”…Men mitt lidande är fysiskt och normalt sett sà gàr det över…”. Hur tänker du? Av det du skriver verkar det ju som om inte detta är något nytt. Dock uttrycker du oro för ett besked om 5 veckor.
   Hur kopplar du ihop ditt uttryck som kopplar samman det psykiska och fysiska lidandet ??? berätta?
   Min mailadress är olofjonn@bredband.net….
   Allt gott
   //Johnny

   • Det är inte sà komplicerat egentligen, min morbror dog av cancer i tarmarna och egentligen är det bra om det upptäcks i tid. Jag har ont i tarmarna, sà att jag tänker pà min morbror är nog inte sà konstigt..

    Det psysiska och fysiska, jag har arbetat inom vàrd och omsorg, sà det är mycket mina betraktelser, psykosomatiska symptom har du hört talas om. Om du tror att du är sjuk, eller kanske vi ska säga att du vill bli sjuk, sà pàverkar ditt sinne ditt immunförsvar som försvagas. Jag försöker tänka tvärtom, lite positiva tankar istâllet… Stressrelaterade sjukdomar ökar ju i dagens samhalle….

    Sen det du upptäckte med din blogg, mina franska bloggar fungerar bättre än mina svenska…

    Allt gott

    Maria

 2. @Maria!
  Jag svarar på din sista kommentar så här eftersom jag inte kommer in att svara direkt på det du skrivit. Det är så många saker du tar upp samtidigt som jag mest ser dem som rätt löst sammanflätade. Du har uppenbarligen gjort en rätt rejäl flytt härifrån till Frankrike.
  Då brukar det oftast vara så att man antingen flyttar FRÅN nåt, eller TILL nåt. Vilketdera det än är uppstår ju ett smärtsamt tomrum som känns i magen om drivkraften i beslutet inte längre har kvar sin kompenserande funktion.
  Så skapas den mentala drivkraften i smärtan. Lidande, om man får uttrycka sig så.
  Så skriver du:
  ”Men mitt psykiska lidande hjälper mig att skriva… Eh?”
  Jag svarar: -kan det inte vara tvärtom, skrivandet skapar då en slags release, alltså lindring.

  MItt beslut att skriva om Bibeln och tillvaron är orsakat av att jag såg så mycket smärta, tomhet och lidande här i Sverige där kyrkorna har tappat kontakten med Bibeln. Om man ger sig tid att stanna av och stilla sig åtminstone en halvtimme om dagen inför Herren, kan han nå fram till vårt inre och skapa en yttre förändring. I Sakaria 4:6 står det om hur Serubbabel fick uppgiften att bygga ett nytt tempel. Han backade först, men fick sedan till sig ”

  Då talade han och sade till mig: ”Detta är HERRENS ord till Serubbabel: Icke genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger HERREN Sebaot. ”

  Tron kommer i funktion genom att man tar in Guds ord i hjärtat och då blir ovanstående möjligt.

  Må Herrens välsignelse vila över dig!
  Johnny


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: