Nu är det ju så med tron att det finns ett liv efter detta

Min rubrik i inlägget igår var ”Människan kommer ur jorden, men är också en himmelsk varelse” De sista inläggen jag har haft har också byggt på denna dubbelhet. Ja, inte bara det. Hela Bibeln bygger sin världsbild på på den dubbelheten. Bibeln blir nästan obegriplig om man inte  dels kan förstå vad det innebär och dels förstå hur vi ska förhålla oss (och varför…) för att få en förståelse för det himmelska.

Nu är det ju så med tron att det finns ett liv efter detta, att det finns en himmel, änglar, demoner, en uppståndelse från det döda och så vidare. Det är ju en del av vår tro. Det finns en vägg mellan vår värld och den himmelska. Våra kroppsliga sinnen som hör denna värld till kan inte i normalläget uppfatta de saker som finns bakom den väggen. Så bibeln är inte någon form av endast religiös skrift, det är en slags kartbok om stigarna mellan det jordiska och det himmelska. Den är inte heller bara en slags moral för hur vi ska leva eller lagtext för att veta hur vårt liv kommer att bli bedömt en dag.

Så här fungerar vårt sinne: Jag minns när jag gick första kursen i hur hjärnan fungerar. Lektionen började med att hälften fick plastlappar som var genomskinliga, men knallblå, den andra hälften fick lappar som var röda. Så tittade vi genom dem mot fönstren, när vi sedan tog ner dem så hade hjärnan vänt på färgerna så att vi med blå lappar såg rummet i gult och de med röda lappar såg rummet i grönt. Hjärnan hade helt enkelt ställt in sig på att ”normalisera” det vi såg. Hjärnan svarar på fyra basfärger: rött, blått, gult och grönt. De står i motsatsförhållande till varandra så här: Blått-gult, rött-grönt. Järnan kan ”normalisera” tillvaron på det sättet. Lika så projiceras det vi ser upp och ner i ögonbotten. Men vi ser det rättvänt. Det har gjorts försök med att låta folk gå med glasögon som vände det sedda upp och ner. Efter en vecka hade hjärnan ställt om så att det såg ”normalt” ut. När sedan glasögonen togs av tyckte försökspersonerna att allt var upp och ner, men efter ett tag hade allt normaliserats. Hela vårt nervsystem är alltså uppbyggt för att kunna uppfatta det vi ser, hör, känner och smakar/doftar efter hur behovet ser ut.

Varför jag tar upp detta är att jag vill visa på hur hela vårt sinne är uppbyggt för att ta in och tolka denna världens tillvaro på ett rationellt sätt. Från första början, redan långt innan vi är födda , tar hjärnan in olika upplevelser, känslor, hot etc. I en hjärna som sedan följer oss genom hela livet. Så föds vi, vi lär oss att vi inte längre är i symbios med mamman. Vi lär oss att se att vi är egna individer, skilda från omgivningen. Genom ”try and error” lär vi oss hur vår tillvaro är beskaffad. Men det är ”denna världens tillvaro” vi tar in. Fram til 4-5 års ålder tar vi även in andra saker. Barn kan se änglar, de kan se andra andliga ting som lika verkliga som stolen vid bordet. De andliga tingen börjar avta i klarhet och till sist tar de jordiska sakerna överhanden. Väggen, jag talade om, kommer på plats.

Vi blir alltså alltmer inprogrammerade på den här tillvaron. Det andliga blir alltmer till en diffus känsla och förklaras som en myt. Men ändå: fler än man kan tro har sett änglar (särskilt barn), kring olika bordseanser är det inte ovanligt att folk har sett eller upplevt demonisk närvaro, På sista tiden har det alltmer kommit fram att folk sett Jesus i olika situationer.

Därför är det viktigt att inte ta de värderingar som kommer sig av det denna världens människor låter sig styras av. (nu pratar jag inte om de som kämpar med tvivel, tar sig ett glas ibland, gillar att dansa, eller något sådant) Utan om de som uppfyller det jag har citerat ur 2 Tim 3: ”2. Då kommer människorna att tänka bara på sig själva och på pengar; de blir skrytsamma, högmodiga, fräcka, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, ogudaktiga, 3. kärlekslösa, oförsonliga, fulla av förtal, obehärskade, våldsamma, främmande för allt gott, 4. svekfulla, hänsynslösa och inbilska.

I detta finns det inget utrymme för att finna och växa till i tro. De lever som om inte det finns något bortom det synliga. Det är detta jag vill att ni ska akta er för eftersom det är detta som leder till den dom som Jesus talar om.

Jesus är inte ens i tankarna då!

Published in: on 22 maj, 2013 at 20:03  Comments (2)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2013/05/22/nu-ar-det-ju-sa-med-tron-att-det-finns-ett-liv-efter-detta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

 1. Hi there, I discovered your blog by means of Google at the same time
  as looking for a comparable matter, your website got here up, it
  appears to be like good. I have bookmarked
  it in my google bookmarks.
  I’m not certain the place you are getting your info, but great topic. I must spend a while finding out more or understanding more. Thank you for magnificent information I used to be looking for this information for my mission.

  • Ineresting! What´s your mission?

   All my info comes from the Holy Bible. Some have to do with my education from the univerity, and that info is connected with the science about history and faith. We are for example able to study things around christ, even from nonchristian historical persons. By science can we know that Jesus lived, he died on the cross and been raised from the death. But if he made that for our salvation can we never study by science, then we talk about faith. Look for a site i wrote 4 april, 2010. You are able to read more about it there!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: