Den osynliga sidan (del 3)

Enligt kristen tro (och bibeln) finns det två sidor på den osynliga sidan också! Många människor vill inte tro på Gud för att så mycket ont händer, men vad handlar det egentligen om? Är det Gud som orsakar världskrigen, oskyldig död, smärtsamma sjukdomar etc???

Jamen Gud är ju allsmäktig!

Javisst! Men vad gäller? I gamla testamenten (GT) kan vi läsa om hur det bland änglarna, och då med en speciell ängel i spetsen gick i uppror mot Gud och försökte ta över. Det var en av ärkeänglarna (de som stod Gud närmast i makt och härlighet)

När det gäller änglar i övrigt:

De omnämns under olika beteckningar – Guds änglar (1 Mos 28:12), Guds söner (Job 38:7, Ps 29:1 och 89:7), de heliga (Apg 10:22), hjältar och tjänare (Ps 103:20) och till och med gudar (Ps 97:7). Det sistnämnda torde bero på att de i förhållande till oss, genom sin närhet till Skaparen och genom att de följer Guds vilja (Hebr 1:14), blir en form av gudavarelser. Deras antal är oräkneligt (Matt 26:53, Hebr 12:22, Dan 7:10 och Upp 5:11), de äger övermänsklig kraft, kunskap och vishet (Ps 103:20, Matt 28:2, 2 Tess 1:7, Pet 2:11 och 2 Sam 14:20), men de är inte allvetande (Matt 24:36 och Mark 13:32).

De var med redan då jorden skapades (Job 38:4-7) och det var dessa kosmiska sändebud som visade Israels barn vägen ut ur Egypten (2 Mos 33:2) och gav Moses de tio budorden (Apg 7:53, Gal 3:19 och Hebr 2:2). Över huvud taget följer de utvecklingen på vår planet med största intresse (Ef 3:10 och 1 Pet 1:12).

När det gällde barnen finner vi att  Jesus talade om att barnens (skydds)änglar alltid ser hans himmelske Faders ansikte (Matt 18:10), vilket tyder på att det handlade om den högsta ragen av ängar.

Vidare gäller följande:”Någonting som är karakteristiskt för de flesta trosåskådningar är att änglarna är indelade i en hierarkisk organisation med olika klasser och att de har tre, fyra eller sju ärkeänglar i spetsen. Vissa änglar tänks fungera som särskilda nationers eller enskilda människors skyddsänglar. (Djävulen och hans anhang är för övrigt fallna änglar.)”

Det finns alltså en hel drös med väsen  som i bibeln kallas änglar och som hör ihop med den osynliga sidan, men som ändå påverkar oss på jorden i allra högsta grad.

Både onda och goda, de onda var fallna änglar. Det hanlar alltså inte bara om hur vi som människor handlar ont eller gott, utan ”motorn” bakom allt detta.

Som människor väljer vi växelläge, och då har vi en del av kontrollen.

Därför är våra val så viktiga. Ansluter vi oss till de onda änglarnas strategi, blir det den som tar överhanden, väljer vi Guds väg, ger vi honom makten.

Men allas våra val avgör slutligen klotets utfall, och då gäller Guds beskydd bara de som väljer hans väg!

Published in: on 9 januari, 2010 at 20:42  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2010/01/09/den-osynliga-sidan-del-3/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: