Vilka har du i ditt nätverk?

Ja då har vi upplevt en av de stora jordbävningarna som Jesus talar om i Lukas 21:11. ”Det skall bli stora jordbävningar och svält och pest på den ena platsen efter den andra.”

Om vi ser det utifrån en vetenskaplig synvinkel, är det väl inte så märkligt i sig. Men det speciella är att Jesus kopplar ihop det med en process som förebådar tidens slut.

Obönhörligt dyker då frågorna om Gud upp. Finns han? En Gud som tilåter detta hända kan ju inte vara god! – Eller också bryr han sig inte.

Vi lever i en tid när detta med nätverk är oerhört viktigt. Ett stort nätverk är bra och desto mer inflytelserika personer man känner, desto bättre är det. – Eller hur? Men man måste känna dem personligen. Det räcker inte med att de finns i periferin. Desto mer i periferin de finns, desto större är risken för att vi ska påverkas av olika rykten så att vi får fel föreställningar om hur de är. En del i grunden mycket bra människor kan vi ta avstånd ifrån bara pga. att ”folk säger”.

Det jag nu skriver är viktigt, för det har också med Gud att göra. VI bedömer alltså Gud som vi bedömer människor omkring oss, men eftersom Gud delvis är i en annan dimension, är uppfattningen av honom i mycket högre utsträckning given av omgivningens kollektiva uppfattning och våra egna livsupplevelser av hård och grym tillvaro. Det låter vi Gud bära hundhuvudet för!

Därför odlar vi inte relationen med Gud. Han blir irrelevant och i värsta fall sedd som en slags motståndare. Antag att Gud faktiskt är god och ”ingenting är omöjligt för Gud.” [Luk 1:37] Då är ju frågan hur det har kunnat bli så här tokigt?

Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen: Efter skapelsen överlämnade Gud förvaltningen av allt till människan. Hur vi har förvaltat det vet vi ju! Det är resultatet av den förvaltningen vi skördar nu.

Det mentala resultatet blir att beskylla Gud för det som händer. Om vi då ber, så ber vi till en person vi inte känner. Det är ingen positiv förväntan i vår bön. Snarare en känsla av att Han inte bryr sig. Oftast ser vi Gud som en sista utväg, men inom oss har vi den övertygelsen utifrån vår livserfarenhet att Gud inte är trofast och pålitlig.

Där har vi ett av svaren till att vi så sällan får se Guds handfasta ledning och hjälp. Vi har alltså en felaktig Gudsbild och ber följaktligen inte till Gud sådan han är.

Published in: on 18 mars, 2011 at 09:01  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibelnochverkligheten.net/2011/03/18/vilka-har-du-i-ditt-natverk/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. ”Efter skapelsen överlämnade Gud förvaltningen av allt till människan. Hur vi har förvaltat det vet vi ju! Det är resultatet av den förvaltningen vi skördar nu.”Nu har ju bevisligen förflyttningar i kontinentalsocklar (Jordbävningar) förekommit längre tid än vad människan funnits. Hur förklaras det?Dessutom har jag för mig att det någonstans i bibeln står att jorden skall slitas som en klädnad.

    • Egentligen tar du upp två skilda saker. Jag har försökt hålla mig till skeendet idag. (dvs. I hyggligt modern tid) och förhållandet mellan vem Gud är och vårt ansvar för de kaosscenarier vi ser utöver världen idag. Guds vilja att hjälpa och vår tendens att begränsa honom genom en Gudsbild vi förvärvat genom vår livserfarenhet. Där kommer ditt bibelcitat in som är hämtat ur Jes 51:6.”Lyft blicken mot himlen,betrakta jorden därunder.Himlen skall lösas upp som rök,jorden slitas ut som en klädnadoch dess invånare dö som flugor.Men min hjälp varar i evighet,min rättfärdighet går aldrig om intet.”I denna vers finns samma problematik inbyggd som jag försöker beskriva. Kaos och Guds vilja att hjälpa.I 1 Mos.10:25 står det:”Men åt Eber föddes två söner. Den ene hette Peleg, ty under hans tid blev jorden uppdelad. Hans bror hette Joktan.” Handlar det om starten på kontinentaldriften?? Jag vet inte, men det kittlar ju alltid fantasin. Då är jag inne på din andra tanke. Ärligt vet jag inte vad det finns att förklara. Klart att det funnits skalv och mega skalv troligen under hela jordens utveckling. Dock är det otvetydigt att mängden skalv har ökat dramatiskt sedan 1994. Du finner grafen på ett inlägg jag hade i februari 2010. Den går också att finna på USGS hemsida.

  2. Intressanta bibelcitat. Filosofiskt mer än religiöst.Men! Att skalven ökat sedan 1994 är en alldeles för kort tid för att dra några slutsatser, speciellt eftersom jorden utan tvekan är några miljarder år gammal och statistik saknas för större delen av den tiden.Jag tror det lutar åt naturens egna variationer som bestäms av fysikens lagar, inga andra lagar. Inte heller är det mäniskans hand som orsakat katastroferna som en del påstått religiösa vill ha det till. (Sök på HAARP och konspirationerna haglar)

    • Eftersom jag bloggar med syftet att få berätta om min tro, Bibeln och de erfarenheter jag har av att Guds ord faktiskt håller, men också att efter bästa förstånd svara på folks tankar och funderingar så väljer jag att inte gå in på någon djupare debatt här. Jag bara konstaterar att varken du eller jag ur ett bredare perspektiv har något evidensbaserat verifikat på vår tro. Eller rättare sagt som den andre kommer att kunna fullt ut ta till sig. Om du vill debattera så kan du ju alltid nå mig via ”Snack”. I övrigt kan jag hänvisa dig till http://www.gluefox.com/index.shtm så finner du nog ut var jag står någonstans.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: